Refleksion: ”Jeg blev mindet om, at sygdom og krig kan ramme os alle”

Tanja Wejergang, sundhedssocialrådgiver og teamleder, Rigshospitalet, Klinik for Psykologi, Pædagogik og Socialrådgivning.

Refleksion: ”Jeg blev mindet om, at sygdom og krig kan ramme os alle”

Foto: Lisbeth Holten

Som sundhedssocialrådgiver på børnekræftafdelingen på Rigshospitalet modtog jeg i oktober en ukrainsk familie direkte fra Kastrup Lufthavn. Familien består af far, mor og deres 15-årige søn. Sønnen var i Ukraine i august 2023 blevet diagnosticeret med kræftsygdommen leukæmi.

Behandlingen for leukæmi er kemoterapi med en samlet behandlingsvarighed på godt to år. På grund af krigen i Ukraine og sønnens behov for langvarig behandling måtte familien akut evakueres.

De ankom til et fremmed land med et fremmed sprog, og hvor den selvstændighed og status, som de havde haft qua gode uddannelser, job, skole- og fritidsliv, pludseligt blev sat fuldstændig ud af spil.

Med en computer under armen og en telefon med oversættelses-app’en ’SayHi’ indstillet på dansk-ukrainsk, fik jeg som det første hjulpet familien med at søge Udlændingestyrelsen om opholdstilladelse. Jeg kontaktede en ukrainsk sygeplejerske, som med det samme stillede op og fik familien budt velkommen med flag, blomster og et sprog, de kunne forstå og finde tryghed i.

Jeg fik dernæst rakt ud til Jobcenter København, hvor flere dygtige socialrådgiverkollegaer greb familien og fik hjulpet med at skaffe dem et sted at bo, sikre betaling af måltider og de daglige fornødenheder frem til, at opholdstilladelsen endeligt blev godkendt.

Det nye liv i Danmark lander skridt for skridt, og med det sænker der sig en større ro med et håb om helbredelse, en mere tryg hverdag og et liv, hvor selvstændigheden og glæden forhåbentlig lige så stille kan genindfinde sig. Med et stærkt tværfagligt samarbejde lykkedes vi med at hjælpe der, hvor behovet er størst. Jeg blev mindet om, at vores liv kan ændre sig med et fingerknips. Sygdom og krig kan ramme os alle.


Har du en oplevelse, der har givet stof til eftertanke, så skriv til os på refleksion@socialraadgiverne.dk.