Julehjælp er ikke et velfærdssamfund værdigt

LEDER: En oplagt julegave til det danske velfærdssamfund vil være at afskaffe de lave fattigdomsydelser.

Igen i år slår antallet af mennesker, der søger om julehjælp, rekord. Dansk Socialrådgiverforenings hovedbestyrelse donerer 10.000 kroner til Dansk Folkehjælp, der uddeler julehjælp til enlige forsørgere på overførselsindkomst.

Dansk Folkehjælp og andre hjælpeorganisationer skal have stor ros for det gode, sociale arbejde, de yder hele året rundt, og i Dansk Socialrådgiverforening er vi glade for, at vi kan bidrage.

Når det er sagt, vil jeg gerne understrege, at det voksende behov for julehjælp er en direkte konsekvens af politikernes nedskæringer og reformer, der gennem mange år har øget fattigdommen i Danmark.

Senest har kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen gjort hverdagen markant hårdere for tusindvis af især enlige forsørgere og deres børn. Cirka 62.000 børn er ramt af regeringens fattigdomsydelser. Familierne må nu prioritere mellem basale nødvendigheder som ordentlig kost og medicin.

Så samtidig med, at vi oplever et økonomisk opsving, hvor flere og flere kommer i job, bliver de mennesker, der enten har komplekse, sociale problemer, er for syge eller af anden årsag ikke kan arbejde, fattigere og fattigere.

En trist udvikling. Trist er det også, at socialrådgivere over hele landet må henvise folk til julehjælp, da der ikke er mulighed for at yde ekstra støtte, blot fordi det er jul. At leve i fattigdom har vidtrækkende konsekvenser. Børn trives dårligere i skolen, hvilket blandt andet kommer til udtryk i lavere karakterer. En opvækst i fattigdom har også langsigtede konsekvenser for børnene. De har ringere chance for at få en uddannelse end børn, der lever i familier uden økonomisk pres. Og uden uddannelse er der også en højere risiko for, at de kommer til at stå uden for arbejdsmarkedet. Derudover peger forskningen på, at fattigdom øger risikoen for omsorgssvigt.

Julehjælp er en lappeløsning, som ikke kan hamle op med en lovgivningsbestemt fattigdom. Det er ikke et velfærdssamfund værdigt, og politikerne bør tage de mange mennesker, der søger om julehjælp, som et tegn på, at der er noget helt galt.

En oplagt julegave til det danske velfærdssamfund vil være at afskaffe de lave fattigdomsydelser. Dette ønske er hermed – endnu engang – givet videre. God jul