”Jeg vil altid gerne være bedre til noget”

For Moyou Vicentie Bertelsen er viden vejen til at kunne gøre en forskel. Derfor begyndte hun i efteråret på socialrådgiverstudiet.

”Jeg vil altid gerne være bedre til noget”

Foto: Lisbeth Holten

Inden jeg startede på uddannelsen, blev jeg altid rigtig bange, når jeg hørte om socialrådgivere. Jeg har selv oplevet det, da min søns far døde af kræft, og han var ked af det i skolen. Skolen kunne ikke finde ud af, hvad der var galt, så de kontaktede en socialrådgiver, og vi blev indkaldt til møde. Jeg nåede at tænke: Tager de mit barn fra mig? Men det endte med et rigtig godt møde, hvor jeg faktisk bare fik tilbudt hjælp.

Jeg er født i Liberia i den vestlige del af Afrika, og vi måtte flygte flere gange på grund af krig. Min mor blev gift med en mand, der arbejdede for Unicef, og det betød, at vi rejste rundt i flere dele af verden. Jeg fik mulighed for at lære forskellige kulturer og religioner at kende – og det har betydet noget for, hvad jeg gerne vil. Jeg vil gerne hjælpe andre.

Hvorfor? For eksempel boede vi på et tidspunkt i Pakistan, og jeg havde en veninde, som vel var omkring 13 år. Hun skulle giftes, og hun havde ikke lyst, for hun ville hellere have en uddannelse. Jeg synes, det var synd, at hun ikke kunne vælge selv. Den slags vil jeg gerne gøre op med. Jeg har også selv haft en voldsom oplevelse som barn, der har traumatiseret mig. Dengang oplevede jeg, at jeg ikke blev lyttet til og taget alvorligt. Det skal børn ikke igennem, og her vil jeg gerne gøre en forskel.

Tid til at snakke

Jeg havde ingen uddannelse, da jeg kom for 10 år siden sammen med min søn. Så jeg startede som afløser på et plejehjem. Jeg har altid villet have en uddannelse, så det var oplagt, at jeg læste til sosu-hjælper, men det var ikke helt nok. Jeg har altid tænkt: Jo mere man ved, jo mere kan man hjælpe. Så jeg læste videre til assistent.

Bagefter fik jeg job i hjemmeplejen i et team, der arbejdede med mennesker med psykiske udfordringer. Hjemmeplejen havde svært ved at komme ind hos dem, så vi skulle hjælpe med, at de fik taget deres medicin og fik gjort rent. Vi hjalp også med madplan og indkøb.

Jeg husker især en dame. Når jeg kom til hende om morgenen, var hun lidt morgensur. Men jeg havde smil på læben, jeg tog mig tid til at snakke – og når jeg gik ud, så var hun en helt anden person. Hun havde ikke mange at snakke med, men jeg kunne hjælpe hende med at bestille medicin, kigge på de breve, hun fik, svare på spørgsmål.

Klogere på retssikkerhed

Men igen: Jo mere man ved, jo bedre kan man hjælpe folk. Så jeg fik lyst til at blive klogere på det med retssikkerhed og hjælp i forhold til loven. Derfor begyndte jeg på socialrådgiverstudiet, hvor jeg også blev medlem af SDS (Sammenslutningen af Danske Socialrådgiverstuderende). For mig er det en selvfølge at være med i en fagforening.

Jeg har kun været i gang med studierne siden september, men det er superspændende. Jeg vil altid gerne være bedre til noget.


Sådan kontakter du SDS
Du kan kontakte Sammenslutningen af Danske Socialrådgiverstuderende (SDS) – din lokale SDS-klub – direkte på din uddannelsesinstitution eller via socialraadgiverstuderende.dk Find din lokale SDS-klub på socialraadgiverstuderende.dk/sds-klubber

Er du studerende?
Som studerende koster det kun 35 kr. pr. måned at være medlem af SDS. Du kan melde dig ind på socialraadgiverstuderende.dk/bliv-medlem


CV Moyou Vincentie Bertelsen
33 år, Søborg

2020-  Socialrådgiveruddannelse, Professionshøjskolen Absalon, Roskilde
2018-2019 Sosu-assistent i hjemmeplejen
2016-2018 Sosu-assistentuddannelse
2014-2015 Sosu-hjælperuddannelse
2012-2013 Grundforløb (pædagogisk assistent)
2010-2012 Sprogcenter Hellerup
2007-2009 Gymnasium i Ghana