”Hjemsendelsen har åbnet mine øjne for mere fleksible jobtyper”

Nedlukningen under covid-19, hjemmearbejde og mentorstøtte har vist nye veje for at få ledige i arbejde, fortæller kombi-mentor Asbjørn Wassermeier.

”Hjemsendelsen har åbnet mine øjne for mere fleksible jobtyper”

Foto: Cathrine Ertmann

Når Asbjørn Wassermeier som kombi-mentor skulle have borgere i fleksjob, var reklame-og marketingsvirksomheder ikke der, han kiggede hen først. Men det har covid-19, nedlukningen og en idérig borger lavet om på.

– Med covid-19 blev der åbnet for hjemmearbejde og et mere fleksibelt arbejdsmarked. Der er et stort uudnyttet potentiale, siger han.
Det viser historien om en af Asbjørn Wassermeiers borgere, der var i et ressourceforløb.

– Hun kom for at få en afklaring på, hvad hun kan rent arbejdsmæssigt. I den gruppe er det oftest personer, der er på kanten af arbejdsmarkedet: Kan det blive til et job eller en førtidspension?

Svært med social interaktion

Hun er på mange punkter i den velfungerende gruppe af borgere, men med en alvorlig stress-sygemelding i bagagen krævede det alligevel seks-syv måneders mentorarbejde, før vi nåede en afklaring. Så vi har gået mange kilometer i Hammer Bakker, mens vi har snakket.

De mange samtaler fik borgeren afklaret hen mod en praktik.

– Hun foreslog selv en hjemmearbejdsplads, fordi hun har det svært med for meget social interaktion. Det passede godt med, at vi kun kunne tilbyde digitale praktikker under nedlukningen. Jeg har ikke selv ret meget erfaring med tekstforfatter-virksomheder, men det havde borgeren. Vi fandt en virksomhed, der syntes, at det var oplagt at arbejde hjemmefra. Og så kørte det derudad.

– I det hele taget har hjemsendelsen åbnet mine øjne for flere fleksible jobtyper, og det kan komme en gruppe af mennesker til gode, som har haft svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet, tror jeg.

Tæt på borgeren

Asbjørn Wassermeier har arbejdet som jobkonsulent stort set siden, han blev uddannet, og er glad for, at Aalborg Kommune har valgt at satse på en model, hvor mentor-, rådgiver- og virksomhedskonsulent-rollerne smelter sammen.

– Det giver rigtig god mening, at borgeren ikke skal have kontakt med mange forskellige. Som for eksempel den borger, jeg mødte, der var tidligere misbruger og rocker-relateret. Han havde aldrig været på arbejdsmarkedet, så med ham blev det et længere forløb, hvor der var mere fokus på noget praktisk. Han skulle eksempelvis have hjælp til få styr på sin økonomi, og så havde han rigtig dårlige tænder, han gerne ville have lavet. Han endte med et fleksjob i rengøringsbranchen, hvor han har været i halvandet år nu. Han skriver og ringer stadig og fortæller, hvordan det går.

For Asbjørn Wassermeier rummer den type historier meget håb.

– Det er vigtigt at få fortalt, at der faktisk er noget at gøre. Samtidig betyder vores måde at arbejde på, at vi kommer tæt på borgerne. Der er ikke nogen på min sagsstamme, som jeg ikke har en god, professionel relation til. De føler ikke, at jeg er ”en fra kommunen.”


CV Asbjørn Wassermeier
34 år, Vodskov

  • 2013 – Jobcenter Aalborg i forskellige funktioner som socialrådgiver, virksomhedskonsulent/mentor
  • 2013 – Uddannet socialrådgiver