Guiden: ”Vi ødelægger vores krop og hjerne, hvis vi ikke bevæger os”

Det er vigtigt med de mange små bevægelser i løbet af dagen. Det drejer sig hverken om at løbe en halv- eller helmaraton, men om at tage trappen, huske at bruge sit hæve-sænkebord og stå op et par gange i timen – og at snige så mange skridt som muligt ind i arbejdsdagen, siger fysioterapeut Lone Østergaard.

Med relativt små ændringer kan du holde dig frisk – både fysisk og mentalt. Sådan lyder det opmuntrende budskab fra fysioterapeut Lone Østergaard, der har skrevet bogen ”Slip stolen – for hjernens skyld”. Hendes mission er at reducere siddetiden for de mange mennesker, som tilbringer det meste af deres arbejdstid på et kontor.

– En af vores helt store helbredsudfordringer er, at vi sidder alt for meget og alt for længe ad gangen. Vi ødelægger både vores krop og hjerne, hvis vi ikke bevæger os. Når vi sidder stille, er hovedparten af kroppens muskler i hvile, og vi får ikke transporteret næringsstoffer, ilt og affaldsstoffer i samme grad, som når vi aktiverer musklerne.

Bevægelse øger trivsel

Forskningen viser, at kredsløb og bevægelse påvirker hjernens funktion, og vi påvirker den mentale trivsel markant med bevægelse.

– Sidder man ned i for lang tid, påvirker man den del af hjernen, der hedder hippocampus, som har med indlæring og hukommelse at gøre. Derfor betyder det virkelig meget, at vi bevæger os hver dag og i løbet af dagen. Det er nærmest depressionsfremkaldende at sidde ned. Vi er skabt til bevægelse – det er ikke noget, vi kan springe over, uden at det har konsekvenser, lyder det fra fysioterapeuten.

Kræver indsats hver dag

Lone Østergaard understreger, at det at sidde for meget ikke er det samme som at træne for lidt.

– Træning kan ikke erstatte alle de naturlige hverdagsbevægelser, du laver i løbet af dagen 365 dage om året. Hvis du har valgt at træne tre gange om ugen, og du ikke kan mandag, så gør det ikke en nævneværdig forskel, at du i stedet trækker i træningstøjet tirsdag. Men hvis du ikke når dine daglige bevægelser i dag, kan du ikke lave dem i morgen med samme effekt.

– De bevægelser, du ikke får lavet i dag, er i princippet tabt. Hverdagsbevægelserne holder kroppen i gang, og det kræver en indsats hver dag. Ellers svarer det lidt til at spise to kilo kål om søndagen frem for at fordele den fiberrige kost på alle ugens dage.

Bevægelse er med til at regulere niveauet af stress­hormoner, og det er med til at skrue op for de hormoner, der får os til føle os godt tilpas. Og det er ifølge Lone Østergaard, når vi har travlt – og helst vil sidde ned – at vi har mest brug for bevægelse.

– Når vi møder belastning med restitution, så kan kroppen klare rigtig meget. Den er jo ikke sart. Men den skal holdes i gang for at fungere optimalt og for at kunne stå imod det, vi byder den.


Lone Østergaard er fysioterapeut, foredragsholder og forfatter. Hun stiftede virksomheden Min Krop på Job i 2008 og har i alle årene været konsulent inden for det fysiske og ergonomiske arbejdsmiljø. Hun har samlet erfaringerne i brugsbogen ’Slip stolen – for hjernens skyld’, som udkom i 2020.
» Læs mere på minkroppaajob.dk