Fattigdomsfælden

Når man mangler penge, bliver alt i livet sværere. Forskning i adfærd, psykologi og økonomi viser, hvor gennemgribende fattigdom påvirker menneskers handlinger og evne til at træffe beslutninger.

Fattigdomsfælden

Illustration: Otto Dickmeiss

Forestil dig, at du skal ud at rejse. Du tager din kuffert frem og pakker de mest nødvendige ting – toilettaske, tøj til hverdagsbrug, computer. Derefter finder du et par mindre vigtige, men brugbare ting at tage med – en bog, løbetøj, regnjakke. Nu har du, hvad du skal bruge og stadig plads til overs.

Forestil dig nu, at du skal pakke til samme rejse, men kun har en lille kuffert. Pludselig er du nødt til at tænke grundigt over, hvordan du pakker den, hvad du tager med, og hvad du kan undvære. Vil du savne din godnatlæsning mere end din løbetur om morgenen? Har du virkelig brug for en regnjakke?

Tilsyneladende er der ikke stor forskel på de to situationer. Uanset om du har en stor eller lille kuffert, kan du ikke have alt med på rejsen – du er nødt til at vælge til og fra. Men når du kun har meget begrænset plads, bliver øvelsen alligevel meget sværere, mere krævende og frustrerende, end når du har meget plads.

Mental båndbredde

Mange socialrådgivere genkender nok følelsen af at have for lidt plads fra deres arbejdsliv. Når der er for lidt plads i kalenderen, kræver det benhårde prioriteringer – hvilke familier skal jeg hjælpe først, skal jeg prioritere den ensomme unge kvinde med angst eller den depressive, midaldrende mand, der for nylig har mistet sin kone? Der er ikke tid nok til at hjælpe alle dem, der har brug for det, og kommer der en akut sag ind, kan det vælte hele læsset. Kufferten er for lille og frustrationerne bliver tilsvarende store.

I bogen ’Scarcity – Why Having Too Little Means So Much’, hvor eksemplet med kufferterne kommer fra, giver forfatterne en lang række eksempler på, hvordan mangel på ressourcer – hvad enten det er tid, mad, sociale relationer eller penge – tvinger os til at tænke og handle på bestemte måder. Vi bruger mental kapacitet, eller ’båndbredde’, som forfatterne kalder det, på at tænke på de ting, vi har for lidt af: Mennesker på kur har mad på hjernen. Når vi har meget travlt, kigger vi ofte på uret. Og når vi mangler penge, bekymrer vi os konstant om den næste regning.

– Fattige mennesker bekymrer sig mere, sover dårligere og tænker mindre klart. En lang række studier viser, at mennesker på mange områder fungerer markant ringere, når de har for lidt, fortæller Eldar Shafir, professor i psykologi, adfærd og offentlig politik ved Princeton University samt medforfatter til ’ ’Scarcity – Why Having Too Little Means So Much’. Et af bogens centrale budskaber er, at vi alle påvirkes på nogenlunde samme måde, når vi mangler ressourcer. Mennesker i fattigdom er ikke mere dovne eller dumme end alle andre. Men de befinder sig i en tilstand af pengemangel, som tærer på deres båndbredde og kan være meget svær at kæmpe sig ud af.

– Masser af forskning har påvist, at mennesker i fattigdom er bagud på point fra begyndelsen. Fattigdom påvirker alt fra karaktertræk til hjernens udvikling, selv i fosterstadiet. Det, vi undersøger, er lidt anderledes. Vi ser på mennesker, som de er lige nu, og påviser, at uanset hvad du formår, klarer du dig bedre, når du har få økonomiske bekymringer, end når du har mange.

Sukkerrør og selvkontrol

Eldar Shafir kan give talrige eksempler på psykologiske eksperimenter, der underbygger hans pointe. I et af dem klarede mennesker med lave indkomster en IQ-test lige så godt som mennesker med høje indkomster. Men efter begge grupper blev sat i en hypotetisk situation, hvor de skulle betale for reparation af deres bil, klarede lavindkomstgruppen, som ville have haft svært ved at finde pengene, sig markant dårligere i samme test. Selv om det var et tænkt scenarie, tog bekymringerne over den uforudsete udgift båndbredde fra de relativt fattige, mens de relativt rige klarede sig lige så godt som før.

Det samme gjaldt i et lignende forsøg, som ikke målte IQ, men selvkontrol. Også her klarede begge grupper sig lige godt, indtil de blev sat til at tænke over en privatøkonomisk udfordring. Herefter udviste lavindkomstgruppen dårligere selvkontrol og større impulsivitet, mens gruppen med højere indkomster var upåvirket.

For at se, om mønstret også gælder i den virkelige verden, undersøgte Shafir og hans kolleger adfærden blandt sukkerrørsbønder i Indien. Det er på mange måder den perfekte case: Bønderne høster flere gange om året og får derfor penge i store klumper. De er relativt rige umiddelbart efter høsten, men relativt fattige i ugerne op til næste høst. Derfor kunne forskerne måle både IQ og selvkontrol på de samme mennesker, når de havde få og mange penge. Resultatet lignede det fra de to eksperimenter. Bønderne klarede sig markant dårligere før høsten, hvor de havde økonomiske bekymringer, end efter høsten.

Prisen for at fejle

– Vi [USA, red.] har et stort problem med kviklån. Når folk er ved at løbe tør for penge sidst på måneden, låner de penge til en meget høj rente. Næste måned har de samme problem, så de tager endnu et lån. Det bliver meget dyrt, og det ser ret dumt og enøjet ud. Hvorfor låner du 200 dollars nu, når du ved, du skal betale 250 dollars tilbage om en måned? spørger Eldar Shafir og svarer selv med en allegori.

– Forestil dig, at du kommer hjem og opdager, at der er brand i dit soveværelse. Lige ved siden af døren står der en spand med vand. Det første, du gør, er ikke at gå ud og spørge nogen ’hvad koster vandet?’. Du kaster det på ilden og slukker den. Senere viser det sig, at vandet var så dyrt, at du må sælge huset, men ingen kan jo bebrejde dig, at du slukkede ilden. Folk gør ting, som umiddelbart kan se dumme ud, men som du også ville gøre, hvis alternativet var at blive sat ud af din bolig eller undvære mad til børnene, siger han.

Når mennesker er under pres, træffer vi ofte dårlige beslutninger. Hvis vi er sultne, når vi køber ind, kommer vi hjem med chips og slik, vi ellers ikke ville have købt. Når vi har travlt, udskyder vi ting, vi burde tage os af nu. Og når vi ikke har penge til at betale for huslejen, tager vi et lån, velvidende at det kun gør problemet større måneden efter.

Men der er forskel på at mangle penge og alt muligt andet. Fattigdom er ofte permanent, og prisen for at fejle er langt højere for mennesker ramt af fattigdom end for alle andre.

– Hvis du er velhavende, har du råd til at begå langt flere fejl. Du har råd til bare at betale dine bøder, mens dem, der er fanget i fattigdom, betaler en langt højere pris for de samme fejl, siger Eldar Shafir. Udover problemerne med at få råd til ting, andre tager for givet, har mennesker ramt af fattigdom altså heller ikke råd til at fejle, som andre gør – de har ingen plads til overs i kufferten. Derfor bruger de også langt mere båndbredde på at bekymre sig end andre. Så meget, at Eldar Shafir og hans medforfatter i ’Scarcity – Why Having Too Little Means So Much’ sammenligner det med at mangle en hel nats søvn. Hele tiden. Det medfører uvægerligt flere dårlige beslutninger, og på den måde fanges mange i en ond cirkel – en fattigdomsfælde.

Fattigdom i Danmark

I skrivende stund venter vi på Ydelseskommissionens anbefalinger, men debatten om ydelsernes niveau er så småt gået i gang, blandt andet med påstande om at fattigdom ikke skyldes lave ydelser. Det er socialrådgiverne ikke enige i. 84 procent af de godt 1200 adspurgte medlemmer af Dansk Socialrådgiverforening svarer i en ny rundspørge, at nogle ydelser presser mennesker ud i fattigdom. En af dem er Marie-Louise Jessen. Hun arbejder i Aarhus Kommune med aktivitetsparate unge – de fleste på uddannelseshjælp – og ser dagligt konsekvenserne af fattigdom.

– Vi oplever unge, der ikke får købt deres medicin, fordi de mangler penge sidst på måneden. Unge, enlige forældre ramt af kontanthjælpsloftet, der mangler penge til børnenes vintertøj. Unge der spiser dårligt, fordi pommes frites på frost er billigere end sund mad. De sparer tit på transport og får en masse bøder i bus og tog, så de opbygger en stor gæld til det offentlige. Nogle af dem begår også kriminalitet, fortæller hun.

Eldar Shafir er heller ikke i tvivl om, at fattigdom kan være et problem selv i et udbygget velfærdssamfund som det danske.

– Når jeg taler om mennesker i fattigdom, er der altid nogen, der siger: ’Hvad mener du med fattig? Hvis du flyttede de her amerikanere til New Delhi, ville de være middelklasse’. Men det er en naiv måde at se det på. For 300 år siden var rindende vand i hjemmet en luksus. I dag ville jeg være fattig, hvis jeg ikke havde det. Det, som du tager for givet i København i dag, er noget helt andet end det, alle havde i Sydfrankrig i det 16. århundrede. Selvfølgelig er der forskel på fattigdom i Danmark og i et afrikansk land ramt af hungersnød. Men i den vestlige verden betyder fattigdom, at man ikke kan leve et minimalt acceptabelt liv i den tid og på det sted, man befinder sig. Vi kan diskutere nuancerne, men hvis du bor i Danmark og ikke har råd til basale ting som internet, en seng og transport, vil du blive betragtet som fattig, selvom du for 100 år siden ville have haft et fint liv, siger han og understreger, at fattigdom også handler om din egen og andres opfattelse af dig.

– Engang var det helt fantastisk, at man kunne downloade musik og billeder, når man sad i lufthavnen. I dag tager vi det for givet. Skoleelever, der ikke har råd til internet og derfor ikke kan lave lektier eller lytte til en ny sang, bliver ekskluderet fra fællesskabet. De er fattige i dag.

Marie-Louise Jessen er enig.

– Nogle af de unge, jeg arbejder med, balancerer lige på grænsen. De betaler huslejen, maden og får det lige til at køre, men så går computeren eller telefonen i stykker, og så tager man et lån. Telefonen er jo nødvendig til mange ting, en livline til resten af verden. Vi skal også kunne kontakte dem, og det kræver, at de har adgang til telefon eller computer, fortæller hun.

Fattige bruger pengene fornuftigt

Når mangel på penge får nogle mennesker til at træffe kortsigtede beslutninger, handler de så mere fornuftigt, når de får penge mellem hænderne? Ja, siger professor Eldar Shafir.

– Hvis man giver penge til fattige mennesker, bruger de dem yderst fornuftigt og omhyggeligt. Det viser vi i bogen ’Scarcity – Why Having Too Little Means So Much’, og der er masser af international evidens, der viser det samme. Alle myterne om, at de bare drikker eller gambler pengene op, holder ikke. Indimellem gør de selvfølgelig noget dumt, men ikke så ofte som de rige, der konstant spilder deres penge, siger han.

Det virker måske paradoksalt, at mennesker, som træffer ukloge beslutninger, når de har for få penge, pludselig træffer bedre beslutninger, når de får flere. Men som eksemplet med bønderne i Indien viser, letter penge presset på den mentale båndbredde og giver dermed et større overskud til at tænke langsigtet.

Vi behøver dog ikke tage til udlandet for at få syn for sagn. Herhjemme satte Socialstyrelsen og fire kommuner i 2017 gang i projektet ’Borgerstyrede Budgetter’. 100 mennesker uden arbejde, de fleste med sociale udfordringer, fik op til 50.000 kroner, som de kunne bruge til at opnå deres ønsker og drømme. De fleste drømte om beskæftigelse og uddannelse, og resultatet er opsigtsvækkende: Næsten fire ud af fem deltagere mener, at de efter projektet har nået deres mål eller er tættere på, end da projektet begyndte. Nogle er kommet i job eller uddannelse, andre er blevet stoffri, og atter andre har fået bedre boligforhold. Slutevalueringen fra Socialstyrelsen viser, at deltagerne generelt brugte pengene fornuftigt på ting, der enten direkte eller indirekte bragte dem tættere på arbejdsmarkedet.

Succesen får nu Aarhus Kommune til at sætte et lignende projekt i søen, ’Ungebudgetter’, med unge, der har været uden job eller uddannelse i ti måneder. De får 25.000 kroner til rådighed, som de kan bruge til det, de selv i samarbejde med sagsbehandleren vurderer, vil få dem tættere på job eller uddannelse.

En større kuffert

Som enhver socialrådgiver vil vide, er få penge tit en blandt flere udfordringer, som socialt sårbare mennesker kæmper med. Meget tyder dog på, at fattigdom ofte er en grundlæggende barriere for at blive andre problemer kvit, og knap fire ud af fem socialrådgivere mener, at lave ydelser står i vejen for deres sociale arbejde.

Socialrådgiver Marie-Louise Jessen er glad for, at kommunen går nye veje. Hun håber dog også, at politikerne i Folketinget vil sørge for et anstændigt ydelsesniveau for alle.

– Jeg tror, at de meget lave ydelser får nogle unge til at holde op med at drømme. Man bliver ramt på selvtilliden, når man altid har færrest penge. Det er svært at rykke sig og komme ud af det, hvis man ikke tror på sig selv og på, at man er lige så meget værd som andre, siger hun og peger på, at mange af de unge har oplevet fattigdom hele deres liv.

– Nogle af dem giver op. De tænker: ’Det bliver nok ikke anderledes, det er bare mit liv’.

Men måske bliver det anderledes. Hvis de får en lidt større kuffert med plads til at fejle.


Grænser for fattigdom
Danmarks Statistik har som opfølgning på FN’s bæredygtighedsmål om at reducere fattigdommen udviklet et mål for relativ fattigdom. Målet er en videreudvikling af den officielle fattigdomsgrænse, der blev vedtaget i 2013 på baggrund af ekspertudvalget om fattigdoms anbefalinger og senere afskaffet af Venstre-regeringen i 2015.

Ifølge opgørelsen fra Danmarks Statistik er man økonomisk fattig, hvis ens indkomst er mindre end 50 procent af medianindkomsten, og man ikke er studerende eller har formue. Ifølge den definition lever 248.000 mennesker i relativ fattigdom i Danmark. Af dem er 59.700 børn.

Kilde: Analysen ”Relativ fattigdom i Danmark”, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Læs analysen på ae.dk


Forebyg fattig barndom
Organisationerne i ’Børn i fattigdom? Nej Tak!’, som også tæller Dansk Socialrådgiverforening, efterlyser, at et nyt ydelsessystem skal bygge på klare principper, som kan sikre, at alle børn kan være med i fællesskabet og undgå den stigmatisering og de store afsavn, som fattigdom medfører. Der peges på fire vigtige principper:

  • Alle børnefamilier i Danmark skal have et økonomisk råderum, som sikrer, at børnene ikke lever i fattigdom.
  • Familierne skal kunne bo i normale lejeboliger og må ikke presses ud af de store byer.
  • Børnene skal kunne deltage i et normalt børneliv med fritids- og kulturtilbud.
  • Indførelse af en fattigdomsgrænse skal understøtte en politik mod fattigdom.

Læs mere om ’Børn i fattigdom? Nej Tak!’ på socialraadgiverne.dk


Bag om temaet
Ydelseskommissionen, som skal gentænke kontanthjælpssystemet, er i skrivende stund lige på trapperne med sine anbefalinger. De seneste års stramninger i form af kontanthjælpsloft, starthjælp, 225-timersreglen og integrationsydelsen har forringet levevilkårene for udsatte borgere – og presset dem ud i fattigdom. Hvad gør fattigdom ved mennesker, og står fattigdom i vejen for at lykkes med sociale indsatser? Og bliver Ydelseskommis­sionens anbefalinger et opgør med fattigdom?


BLÅ BOG
Eldar Shafir er professor i adfærdsvidenskab, psykologi og offentlig politik ved Princeton University i New Jersey, USA. Han forsker blandt andet i kognitive processer og adfærdsøkonomi, herunder fattigdommens konsekvenser for hvordan mennesker træffer beslutninger.

Han er medstifter og videnskabelig leder af nonprofit-virksomheden ideas42, der forsker i adfærd og udvikler løsninger på komplekse sociale problemer.

Eldar Shafir har rådgivet Obama-administrationen, modtaget en række priser og blev i 2013 udnævnt som en af verdens 100 førende tænkere af magasinet Foreign Policy.

Han er medforfatter til bogen ’Scarcity – Why Having Too Little Means So Much’ og har redigeret antologien ’The Behavioral Foundations of Public Policy’.