DEBAT: Skal akademikere definere socialt arbejde?

"Skrivebords-fagfolk giver et meget begrænset billede af virkeligheden"

For nylig var jeg til konference hos ’Videnscenter om børneinddragelse og udsatte børns liv’, hvor flere professorer holdt oplæg. Fra start blev jeg provokeret af, at man ikke havde gjort sig den ulejlighed at finde praktikere, som inddrager børn i deres daglige arbejde. Det ville nok have givet nogle flere nuancer.

Konferencen satte blandt andet spot på undersøgelser om at inddrage børn mere i skilsmissespørgsmål: Hvem vil de være hos? Det fik mig til at tænke på de dilemmaer, jeg har mødt børn stå i: Pigen på ni år, som gerne vil bo hos sin far, men ved, at hvis hun ikke bor hos mor, har mor ikke råd til sin bolig.

Eller drengen, der gerne vil se sin far oftere, men ikke kan sige det, fordi han er bange for, at mor bliver ked af det. Jeg kan nævne massevis af dilemmaer, som skilsmissebørn står i, og som de her studier ikke gør det lettere at håndtere. En undersøgelse fra et skrivebord kan ikke give mig bedre indsigt i, hvordan jeg fremover skal sikre disse børns rettigheder.

Faktisk bliver jeg dybt bekymret for, om disse skrivebordsundersøgelser fra dygtige akademikere kommer til at danne præcedens for socialt arbejde fremover.

Det viste sig, at lokalet var fyldt med en masse vidende og kloge mennesker, som kunne bidrage med deres praktiske viden inden for feltet; en dommer, flere socialrådgivere på børneområdet og mange andre.

Til sidst kom en dygtig professor fra RUC med en lang indføring i vores blik på barnet gennem tiden, fra dengang barnet var født ondt. Her, må jeg indrømme, gik jeg. Måske er jeg for gammel og har hørt for meget fra ”skrivebords-fagfolk”, der giver et meget begrænset billede af den virkelighed, jeg som socialrådgiver gennem 30 år ser.

Jeg er dybt bekymret over, at socialt arbejde efterhånden er reduceret til beskrivelser ud fra kvantitative undersøgelser lavet af mennesker ved et skrivebord, der aldrig har sat deres ben i et hjem præget af dyb fattigdom, eller har besøgt forældre, som dagligt kæmper for deres svært psykisk syge børns ret til et rimeligt liv.


Sanne Nielsen er socialrådgiver


Du kan maile til redaktionen@socialraadgiverne.dk