”De unge vil gerne have hjælp, og det må gerne være nemt”

Anne Kragh Andersens arbejdsliv drejer sig om unge og om forebyggelse. Det involverer både duploklodser, penisattrapper og en konstant opdatering på, hvad der rører sig blandt de 18-20-årige.

”De unge vil gerne have hjælp, og det må gerne være nemt”

Foto: Lisbeth Holten

Hun har svaret på alt fra, om det er rigtigt, at man kan blive blind af at onanere, om morfinlignende stoffer egentlig er farlige – og om man skal forsørge et barn, man ikke ønsker, hvis man gør en pige gravid? Selv om spørgsmålene kan være stillet under dække af en joke, så tager hun dem altid alvorligt.

– Når nogen stiller et spørgsmål, så kommer det jo et sted fra. Så jeg svarer, så godt jeg kan.

Spørgsmålene kommer fra de unge, hun møder eksempelvis på gymnasier og erhvervsskoler, når hun sammen med sine kolleger tager rundt på ungdomsuddannelserne i Roskilde og fortæller om rusmidler, alkohol, sund seksualitet og trivsel – for at fremme trivslen blandt de unge og forebygge frafald på ungdomsuddannelserne.

Promillebriller og dialogspil

De er et lille sammentømret team bestående af socialrådgiver Anne Kragh Andersen, en sundhedsplejerske, der også er sexolog, og en fleksjobber – og sammen tager de rundt på 15 uddannelsesinstitutioner. Målet er at skabe dialog mellem de unge, og derfor er varevognen pakket med blandt andet forskellige dialogspil, duploklodser til at bygge en følelse, promillebriller, en penisattrap, sækkestole, bannere og planter.

– En del af min stilling er også at være flyttemand, men det betaler sig. For når de unge kommer, udbryder de ofte: ”Wauw, det ser sjovt ud.”
Undervisningen begynder som regel med, at Anne Kragh Andersen og hendes kollega tager fat i flertalsmisforståelserne – og det kræver, at det lille team hele tiden er opdaterede på, hvad der rører sig blandt de unge.

– Vi fortæller for eksempel lige nu, at nej, nikotinen i snus er ikke bedre end den i cigaretter, og jo, du kan godt dø af for meget alkohol – og nej, man skal ikke have stukket en vatpind op i penis, hvis man skal testes for klamydia.

Sundhedseksperimentarium

Efter oplægget bliver de unge sat fri og kan gå på oplevelse i det sundhedseksperimentarium, Anne Kragh Andersen og kollegerne har bygget op.

– Vi kan godt stå og fortælle dem alt muligt, men unge lytter mest til unge, viser al erfaring. Derfor er det vigtige, at vi får dem til at snakke sammen.

Det lille unge-team efterlader også altid visitkort med kontaktinformationer, og ikke sjældent betyder det kontakt til en ung, der kæmper med spørgsmål om sin seksualitet, om ensomhed – eller om at ryge for meget hash. Den unge bliver ringet op og får måske et forløb på fem samtaler på sin egen skole.

– De unge vil gerne have hjælp, og det må gerne være nemt. Så jeg tager ud på eksempelvis gymnasiet og tager samtalen med ham, der har problemer med et hashforbrug, der er løbet løbsk.

Hun brænder for forebyggelsen blandt de unge.

– Da jeg var helt ung, oplevede jeg, at mange af mine kloge og cool venner røg ud i hashmisbrug, og det hele smuldrede for dem. Det gjorde et kæmpe indtryk på mig, og hvor jeg har oplevet, at voksne kan have svært ved at rykke sig, så er der faktisk håb, hvis man får fat i de unge tidligt. De er hurtige til at sige: Okay, så gør jeg det, du siger. Og så gør de det faktisk oftest.


Anne Kragh Andersen deler også ud af sine erfaringer fra Ungeprojektet på fagfestivalen Socialrådgiverdage i midten af november.


CV Anne Kragh Andersen
41 år, Roskilde

  • 2020 –
    Sundhedskonsulent i Ungeprojektet, som er et partnerskab imellem alle ungdomsuddannelser i Roskilde og kommunens sundhedscenter
  • 2012-2020
    Socialrådgiver/studievejleder, Frederiksberg Kommune
  • 2008-2012
    Jobkonsulent, Rudersdal Kommune Jobcenter
  • 2008
    Socialrådgiver, Den sociale Højskole, København