Investeringer på vej til socialrådgiveruddannelsen
Det er positivt, at regeringen nu vil tilføre ressourcer til blandt andet socialrådgiveruddannelsen. Men Dansk Socialrådgiverforening er bekymrede for regeringens planer om at slække på adgangskrav og forkorte uddannelsen.
Det er positivt, at regeringen vil investere i professionsuddannelserne, lyder det fra Dansk Socialrådgiverforenings forkvinde, Signe Færch.
“Jeg er glad for, at regeringen med udspillet til professionsuddannelserne vil sætte flere ressourcer af til socialrådgiveruddannelsen, og bl.a. sikre mere undervisning og mere praksistræning. Det har vi kaldt på i mange år, og det er den helt rigtige vej at gå.
Vi har desværre set et stort fald i søgningen til uddannelsen, og frafaldet er højt. Vi oplever også, at mange af de nyuddannede studerende ikke føler sig klædt godt nok på, når de er færdige med uddannelsen. Vores uddannelse får i dag færre penge end de øvrige velfærdsuddannelser, og det er helt nødvendigt med investering i mindre hold og flere timer, som regeringen lægger op til,” siger hun.
Slækkede adgangskrav og kortere uddannelse vil svække uddannelsen
Til gengæld vækker det bekymring, at regeringen også vil slække på kravene til at blive optaget på socialrådgiveruddannelsen. Ifølge udspillet vil det fremover kun kræve to år på den nye ungdomsuddannelse, epx, at komme ind på en række professionsuddannelser, herunder socialrådgiveruddannelsen.
“Det er uforståeligt og den helt forkerte vej at gå, at regeringen vil slække på kravene for at blive optaget på socialrådgiveruddannelsen,” siger Signe Færch, og forsætter:
“Socialrådgivere arbejder med landets mest udsatte borgere og træffer svære afgørelser i sager om anbringelse af børn uden for hjemmet eller meget dyr, men livsnødvendig hjælp til mennesker med handicap. Afgørelser, der både skal være juridisk korrekte, skriftligt velbegrundede og let forståelige for borgerne. Det kræver, at man behersker dansk på A-niveau og samfundsfag, jura og psykologi på et relativt højt niveau”.
Socialrådgivernes forkvinde peger på, at det kan føre til et øget frafald fra uddannelsen, som i forvejen er oppe på 27 %:
“Hvis en 2-årig epx fremover bliver hovedvejen ind på socialrådgiverstudiet, vil det alt for høje frafald stige, og vi vil ude i praksis skulle tage imod nyuddannede socialrådgivere, der i en endnu yngre alder vil skulle stå med meget stort ansvar for udsatte borgere i alvorligt misbrug, familier til børn med handicap eller traumatiserede flygtninge. Hvis man ikke er klædt godt på til den vanskelige opgave, så ser vi desværre, at de nye kolleger forlader faget igen.”
Signe Færch er ligeledes bekymret for, at regeringen lægger op til at forkorte socialrådgiveruddannelsen med tre måneder:
“Det er helt afgørende, at en socialrådgiver er rigtigt godt klædt på fagligt, men modenhed og erfaring har også stor betydning, når man skal arbejde med mennesker i krise og træffe beslutninger med store konsekvenser for udsatte børn og voksne. Når man forkorter uddannelsen og samtidig slækker på adgangskravet, så rammer det muligheden for at blive godt rustet dobbelt så hårdt.”
FAKTA OM SOCIALRÅDGIVERUDDANNELSEN
- Socialrådgiveruddannelsen har 6.500 studerende og er en af de største videregående uddannelser og er den fjerde største bl.a. velfærdsuddannelserne (efter pædagog, sygeplejerske og lærer).
- Socialrådgiveruddannelsen har i dag det laveste taxameter blandt velfærdsuddannelserne.
- Socialrådgiveruddannelsen har et frafald på omkring 25%. I 2023 var 27% af de studerende, som startede på uddannelsen i 2017, faldet fra.
- Søgning til socialrådgiveruddannelsen er faldet markant igennem de sidste ti år. Siden 2014 har uddannelsen modtaget 22% færre 1. prioritetsuddannelsen.
Kilder: Danske Professionshøjskoler og ug.dk.