Socialrådgivere hædret for at favne hele familien

- Vi oparbejder en tillidsfuld relation til familierne, som gør, at vi kan komme mere ind til ”sagens kerne” og skabe meningsfulde indsatser omkring dem. Sådan beskriver socialrådgiver Rikke Rasmussen det sociale arbejde, som Silkeborg Kommunes Helhedsorienteret Indsats netop har fået Oliviaprisen for.

Socialrådgivere hædret for at favne hele familien

Den 14. marts modtog Helhedsorienteret Indsats i Silkeborg Kommune Olivia Prisen 2017. Der er fem ”case managers” i afdelingen, og de arbejder med tværgående myndighed – det betyder, at de både har med beskæftigelsessager og børnesager at gøre. De favner hele familien, og familien har derfor kun én kontaktperson hos kommunen – nemlig en case manager.

Fire ud af de fem case managers i Helhedsorienteret Indsats er socialrådgivere. En af dem er Rikke Rasmussen, og hun mener, at det giver en faglig tilfredsstillelse at arbejde helhedsorienteret. Hun oplever, at det har en værdi for familierne og er med til at rykke dem i en positiv retning i forhold til trivsel og tilknytning til arbejdsmarkedet eller uddannelse. Det skaber mulighed for, at hun i samarbejde med familierne kan iværksætte og ændre på indsatser hele vejen rundt om familien efter behov:

– Vi har mulighed for at oparbejde en tillidsfuld relation til familierne, som gør, at vi kan komme mere ind til ”sagens kerne” og skabe meningsfulde indsatser omkring dem, samt tage ting i opløbet, som ellers kunne vokse sig store. Det giver både en faglig og personlig tilfredsstillelse at få mulighed for at bruge sin faglighed samt at opleve positiv udvikling i familierne, siger Rikke Rasmussen og uddyber:

– Nogle af de bedste oplevelser, som jeg har haft, er, når der har været et tæt og godt samarbejde med andre professionelle omkring familien, på en måde, hvor familierne selv er i centrum og deltagende, således at der kommer en fælles forståelse og mulighed for at støtte og koordinere efter behov hele vejen rundt.

Har ansvar for cirka 12 familier

Teamet har skabt så gode resultater, at de efter en toårig prøveperiode nu er en fast implementeret afdeling i kommunen og er i gang med at ansætte en sjette case manager. Rikke Rasmussen tror, at det gør en forskel at vinde en pris, da det sætter fokus på deres indsats og på, at Silkeborg Kommune har valgt at tro på det helhedsorienterede, relationelle arbejde. Deri ligger også en tro på de muligheder det giver, at den enkelte case manager har myndighed på både familie- og beskæftigelsesdelen og kun arbejder med 10-12 familier:

– Det at vi har færre familier at arbejde med, frigiver samtidig noget tid til mere socialt arbejde omkring familien. Her tænker jeg især på et økonomisk fokus, som udgør et stort behov i mange af familierne. Endvidere, at der kan samarbejdes med frivillige organisationer om ekstra støtte og hjælp, for eksempel i form af ferielejre, Børns voksenvenner eller hjælp til fritidsaktiviteter.

Forandring og inspiration

Olivia Prisen sætter fokus på sagsbehandlernes ekstraordinære indsats i deres daglige arbejde med borgere og pårørende. Olivia Danmark vil med prisen ”se mennesket bag” og hylde den ekstraordinære indsats sagsbehandleren gør for borgeren samt hylde de relationer, der synliggør mennesket i stedet for sagen.

Olivia Prisens dommerpanel bestod i år af Majbrit Berlau, formand for Dansk Socialrådgiverforening, Jens Arentzen, skuespiller, instruktør og konsulent, Jesper Højgaard, HR CSR-leder hos Falck Danmark A/S, Jakob Stampe, CEO Pentia A/S og Jan Wilken, administrerende direktør for Team Olivia. Panelet begrunder valget af prismodtager således:

”Vi har valgt Helhedsorienteret Indsats som vinder af Olivia Prisen 2017, fordi det skaber en forandring, der både er til gavn for borgeren selv, men også kommunen. Det, som Silkeborg Kommune har gjort, er til stor inspiration for landets andre kommuner. Derfor fortjener de Olivia Prisen 2017.”

Med prisen modtager Helhedsorienteret Indsats en unik glasstatuette fra Glassmedjen og 50.000 kroner, som skal doneres til et valgfrit velgørende formål i Danmark. Teamet har valgt, at Kirkernes Sociale Arbejde og Røde Kors skal dele pengene.

Læs mere om Olivia Prisen på www.oliviaprisen.dk