Regeringens udspil til finanslov er dybt skuffende
Dansk Socialrådgiverforenings formand, Mads Bilstrup, går i rette med finansministerens ønske om at ’lette foden fra speederen’. Han kalder regeringens udspil til finanslov 'dybt skuffende'.
Regeringen har ofte understreget, at vilkårene for udsatte børn, hjemløse og andre sårbare skal forbedres, men det klinger hult, når først kommuneaftalen og nu finanslovsforslaget ikke prioriterer socialområdet, mener Mads Bilstrup, formand for Dansk Socialrådgiverforening.
– Jeg er ikke økonom, og det kan sagtens være, at der er behov for at holde igen på nogle områder for at undgå overophedning. Men som socialrådgiver og formand for en faggruppe, der hver dag ser konsekvenserne af mange års besparelser i kommunerne, kan jeg med sikkerhed sige, at speederen ikke er i bund på socialområdet – tværtimod hænger politikerne stadig i bremsen! Når regeringen mener, der er behov for at holde igen, skyldes det, at økonomien buldrer afsted. Derfor er der rigeligt råd til at sætte fart på investeringerne i velfærd, og behovet er kæmpestort efter mange års besparelser, siger han.
Behovet for hjælp og støtte til mennesker med sociale og psykiske udfordringer vokser år for år.
– Socialrådgiverne fortæller om socialt udsatte børn og voksne samt mennesker med handicap, der ikke kan få den rette hjælp i tide, og om et arbejdsmiljø der skubber medarbejder efter medarbejder ud over kanten – socialrådgiverne er blandt Danmarks mest stressede faggrupper, og mange mennesker med behov for hjælp oplever alt for ofte, at deres socialrådgiver bliver syg med stress, siger Mads Bilstrup.
Handicapområde under pres
En række kommuner ser allerede nu på, hvordan de kan spare på socialområdet, selvom der er brug for det modsatte. Mads Bilstrup fremhæver særligt det omdiskuterede handicapområde, fordi det massive pres fra både socialrådgivere og borgere burde få politikerne på bedre tanker.
Læs indlægget fra handicapfaggruppens bestyrelse her
– Politikerne har i alt for mange år forsømt at investere i området, både politisk og økonomisk. Regeringen vil afsætte 140 millioner kroner over fire år til at forbedre retssikkerheden på området – det svarer til 35 millioner eller godt 350.000 per kommune om året, altså ikke engang en ekstra socialrådgiver. Det er simpelthen for fattigt, siger han og understreger, at løsningen skal findes på Christiansborg.
– Med en økonomiaftale uden penge til at løfte området samt et skrabet finanslovsudspil mangler vi stadig at se regeringens vilje til reelle forbedringer.
Prioriter kriminalitetsforebyggelse
Et andet område, politikerne har negligeret i alt for mange år, er det sociale arbejde med dømte og tidligere dømte. Her har det politiske fokus rettet sig mod straf og sanktioner frem for forebyggelse af kriminalitet, og selvom regeringen vil afsætte penge til Kriminalforsorgen på finansloven, ser det ikke ud til, at de skal gå til det sociale arbejde.
– Socialrådgiverne i Kriminalforsorgen arbejder hver eneste dag benhårdt for at sikre, at mennesker dømt for kriminalitet kan blive en del af samfundet efter endt straf. Det arbejde er helt afgørende for at undgå tilbagefald til ny kriminalitet og dermed flere ofre. Derfor er jeg også skuffet over, at regeringen ikke nævner det arbejde med ét ord i deres finanslovsudspil, siger Mads Bilstrup, der vil kæmpe hårdt for, at politikerne prioriterer det sociale arbejde ved forhandlingerne om den kommende flerårsaftale for Kriminalforsorgen.
Læs Dansk Socialrådgiverforenings fem forslag til en social finanslov her.