Politikerne må ikke glemme de psykisk nedslidte

Udspillet om tidlig pension er et godt skridt på vejen imod bedre vilkår for lønmodtagerne. Men det er de færreste socialrådgivere, der får gavn af ordningen. Derfor er der stadig brug for et opgør med den stigende pensionsalder og en ordentlig indsats imod psykisk nedslidning, mener Mads Bilstrup.

Regeringens længe ventede udspil om tidlig pension til dem, der har været længe på arbejdsmarkedet, er et rigtig godt skridt på vejen, mener Dansk Socialrådgiverforeninges formand, Mads Bilstrup.

– Hvis man har slidt på arbejdsmarkedet siden teenageårene, er det helt rimeligt, at man kan gå tidligere på pension. Vi ved, at det primært gælder ufaglærte i nogle af de fysisk hårde job, som statistisk set ikke får lige så mange år på pension som mange andre. Derfor er det et godt udspil, siger han.

Der er stadig en lang række udfordringer, som udspillet ikke løser, men han ser det som et godt skridt på vejen hen imod bedre vilkår for alle lønmodtagere – en første erkendelse fra politikerne af, at vi har store problemer på arbejdsmarkedet, der slider folk ned, både fysisk og psykisk. Socialrådgiverne er Danmarks mest stressede faggruppe, og andre offentligt ansatte mærker også presset for at løbe stadig hurtigere.

– Det er vi nødt til at gøre op med. Politikerne skal have modet til at investere i det sociale arbejde og et godt arbejdsmiljø. Vi skal have ordentlige seniorordninger, rimelige sagstal, plads til faglighed, kompetenceudvikling og meget andet, siger han.

Endelig håber Mads Bilstrup, at politikerne vil stoppe stigningen i pensionsalder, så det ikke bliver sådan, at de mennesker, der i dag er unge, først kan gå på pension, når de fylder 75 eller senere.

– Vi har i Danmark i forvejen en meget høj pensionsalder sammenlignet med resten af verden, den skal ikke stige yderligere. I stedet bør politikerne skabe rammerne for det gode arbejdsliv – så er jeg sikker på, at mange mennesker selv vil vælge at fortsætte med at arbejde efter pensionsalderen, siger Mads Bilstrup.

Lone Persson er en af de socialrådgivere, der på egen krop har mærket, hvor psykisk nedslidende socialrådgiverfaget kan være. Derfor blev hun samme aften, hvor regeringen havde præsenteret sit udspil, interviewet på TV2 News.

– Det er rigtig godt for dem, der kan gøre brug af det. Det er de fysisk nedslidte, der er mest fokus på, men der er også de psykisk nedslidte, som gerne vil gå på pension, og det skal de også have mulighed for, siger hun.