Frontløber i sexologi modtager Jubilæumslegat
Socialrådgiver Joan Lysholdt har modtaget Dansk Socialrådgiverforenings Jubilæumslegat for sine bestræbelser på at gøre sexologi til en integreret del af det socialfaglige arbejde. Det startede, da hun som en af de første socialrådgivere i Danmark tog en master i sexologi.
Siden socialrådgiver Joan Lysholdt afsluttede sin masteruddannelse i sexologi for halvandet år siden, er hendes interesse for faget vokset – og især ønsket om, at sexologi skal være en integreret del af det socialfaglige arbejde og socialrådgiveruddannelsen.
Hun mener, at seksualitet skal indgå på lige fod med for eksempel fysiske, psykiske, familiære og sociale forhold, fordi seksualiteten har stor betydning for menneskets oplevelse af sundhed, livskvalitet og trivsel. Med andre ord vil hun gøre op med seksualitet som tabu.
– Sexologi er i dag ikke en del af socialrådgiveruddannelsen. Der mangler viden om og fokus på seksualitet som en del af den helhedsorienterede sagsbehandling. Det puster til berøringsangst og blufærdighed i samtalen med borgerne, pointerer Joan Lysholdt.
Hun skynder sig at tilføje, at hun selv flere gange – inden hun havde taget sin master i sexologi – har oplevet at mangle modet, når hun stødte på bekymrende forhold, selv om borgeren kunne have behov for en samtale herom.
Vigtig indsigt
Da næstforkvinde, Ditte Brøndum, overrakte jubilæumslegatet på Dansk Socialrådgiverforenings repræsentantskabsmøde, fremhævede hun netop Joan Lysholdts ihærdige arbejde for, at sexologi bør være en integreret del af socialrådgiverfaget.
– Seksualitet fylder for alle mennesker og er også en væsentlig del af samfundsdebatten, når det handler om: Kønsidentitet, LGBT+, bekymrende seksuel adfærd, overgreb, samtykke, digitale krænkelser, seksuelle præferencer, sugardating, seksuel debut og meget andet. Og de drøftelser skal vi som socialrådgivere selvfølgelig også kunne gå ind i. Både når vi møder det enkelte menneske og i samfundsdebatten, lød det fra Ditte Brøndum.
Skriver fagbog
Jubilæumslegatet på 15.000 kroner falder på et godt sted. Joan Lysholdt er på selvbetalt orlov fra sit arbejde i Sønderborg Kommune – Myndighed, Børn, Unge og Handicap. Sammen med sin fagfælle Anette Crone Jessen, som også har taget en master i sexologi, er hun ved at skrive en fagbog til socialrådgivere, pædagoger og lærere om unge og seksualitet.
Masteruddannelsen i sexologi har desuden ført til undervisningsopgaver på blandt andet den sociale diplomuddannelse og socialrådgiveruddannelsen i Aabenraa – og efter endt orlov venter en ny stilling, hvor også sundheds- og skoleområdet vil gøre brug af hendes kompetencer.
Repræsentantskabsmødet
Jubilæumslegatet blev uddelt på Dansk Socialrådgiverforenings repræsentantskabsmøde, som blev afholdt i Aarhus i weekenden. Det er foreningens højeste myndighed, og her blev budgettet og resolutionen for de næste to år vedtaget, ligesom love og vedtægter blev opdateret, og der blev vedtaget en udtalelse. Find det hele her.
Fagbladet har tidligere interviewet både Joan Lysholdt og Anette Crone Jessen. Læs artiklen ”Alle kan få ondt i seksualiteten” i Socialrådgiveren nr. 10/21.