”Vores oplysning betyder, at de unge ser værdien i at fortsætte i uddannelse”

Mange unge med minoritetsbaggrund uden dansk statsborgerskab er uvidende om, at de ikke automatisk får permanent opholdstilladelse. Socialrådgiver Sarah Hassani er med i et projekt, som oplyser unge om, at de kan søge ophold under lempeligere betingelser, inden de fylder 19 år.

”Vores oplysning betyder, at de unge ser værdien i at fortsætte i uddannelse”

Foto: Lisbeth Holten

For socialrådgiver Sarah Hassani er parametrene for det boligsociale arbejde sammenhængskraft og medborgerskab, kriminalitetsforebyggelse, tryghed og livschancer alle sammen på spil i projektet ”På lige fod.”

Formålet med projektet er at oplyse 15-18-årige med etnisk minoritetsbaggrund om, at de kan søge om permanent opholdstilladelse via en særregel – og dermed tage en lempeligere vej til dansk statsborgerskab, end hvis de skal søge som voksne.

Bare fordi man har en midlertidig opholdstilladelse, får man ikke automatisk permanent opholdstilladelse – heller ikke selv om forældrene har det.

– Det handler om de unges retssikkerhed: De har en ret til at søge opholdstilladelse uden at skulle opfylde beskæftigelseskravet om tre år og seks måneders ubrudt fuldtidsbeskæftigelse. Til gengæld må de ikke have afbrudt eller taget pauser fra deres uddannelse eller fuldtidsarbejde, fra de er gået ud af folkeskolen, til de sender ansøgningen. Ofte kender de ikke den ret, og de ved heller ikke, at det har konsekvenser, hvis de eksempelvis tager et sabbatår efter folkeskolen, fortæller Sarah Hassani, der er boligsocial medarbejder i Amagerplanen i København.

Mål at nå elever i 9. og 10. klasse

Hvert år er der 2000 unge på landsplan, der kan bruge reglen, men ikke alle får søgt. Det opdagede Sarah Hassani, når hun og hendes kollegaer mødte de unge i fritidsjobcaféen eller i den åbne socialrådgivning. Derfor arbejder de tæt sammen med blandt andre UU-vejledere, gadeplansmedarbejdere, skolesocialrådgivere, og pædagoger.

– Vores mål er at nå dem, som går i 9. og 10. klasse. De inviteres ind og får information sammen med deres forældre – og der er både lavet en film og en pjece til formålet.

For mange af de unge kommer det som en ubehagelig overraskelse, at de er nødt til at søge om permanent opholdstilladelse.

– De unge siger: ”Jeg er født og opvokset her, jeg går i skole, jeg har fritidsarbejde – hvorfor bliver jeg så ikke set på som en del af det danske samfund?” Det kan være uoverskueligt og dermed en kæmpe stressfaktor for dem at søge om ophold. Og så koster det over 5.000 kroner.

Livschancer og medborgerskab

Sarah Hassanis arbejde som socialrådgiver har altid været drevet af, at alle skal have lige adgang til de rettigheder, et samfund tilbyder sine borgere.

– Vores oplysning betyder, at de unge ser værdien i at fortsætte i uddannelse efter folkeskolen. Det er kriminalitetsforebyggende, fordi de ikke kan søge permanent opholdstilladelse med en plettet straffeattest, og det forbedrer i dén grad deres livschancer og oplevelse af medborgerskab, hvis de får permanent opholdstilladelse og senere statsborgerskab.

Flere og flere uden for Amagerplanen har også fået øjnene op for projektet.

– Jeg blev for eksempel inviteret til at holde oplæg for alle UU-vejledere i Københavns Kommune. Jeg er fagligt meget glad for, at det vigtige budskab er kommet ud over stepperne. Det gør virkelig en forskel.

Projektet ’’På lige fod” støttes af FRi Puljen, som en er en del af Fundamental Rights Initiative, som støtter folkelig oplysning og kampagnearbejde samt monitorering af rettighedssituationen i Danmark.


» Læs mere om, hvilke betingelser, der gælder for unge, hvis de søger permanent opholdstilladelse, inden de bliver 19 år på nyidanmark.dk


CV Sarah Hassani

  • 2022 – Boligsocialmedarbejder, Amagerplanen
  • 2019 – 2022  Socialrådgiver, Diversity Works
  • 2012 -2018  Sygehussocialrådgiver, Glostrup Hospital
  • 2010- 2011  Handicapcenter København
  • 2010  – Uddannet socialrådgiver