Mig og mit arbejde: Kim Kromann

MIG OG MIT ARBEJDE: Kim Kromann er sjakbajs for Byg UDENFOR. Bor i Aarhus.

Der er mange tråde fra mit liv og arbejdsliv, der samler sig i projekt Byg UDENFOR, som jeg er sjakbajs for: Arbejdet med udsatte, det at bygge noget – og så at være udendørs.

Vi er en del af Projekt UDENFOR, og ideen er at skabe et arbejdsfællesskab, hvor hjemløse er med til at bygge små, mobile huse til sig selv. Husene er designet med input fra de hjemløse og bygges et ad gangen med brugerne som medbyggere. Vi kan stille dem op på ledige kommunale og private arealer, og så står de der i en periode – til ejeren skal bruge arealet, eller den hjemløse vil noget andet. Vi håber at udbrede konceptet med selvbyg til hele landet.

Husene er på 17 kvadratmeter, og der er to døre. Det var blandt andet noget af det, de hjemløse betonede i arbejdet med at designe husene. Der er en dør, der leder ud til fællesområdet – og en dør, der leder ud til et mere privat område. Samtidig er dørene en sikkerhed. Der er tale om mennesker, der er vant til at leve usikkert og i et til tider hårdt miljø, hvor man hele tiden er opmærksom på at kunne komme væk.

Husene kommer typisk til at stå i små klynger med terrasser imellem og et udekøkken. Så man har sit eget – men også en vigtig mulighed for at være sammen med andre udenfor. Vi kalder det ”Det fælles tredje”. Vi har det også herude i kolonihaven lidt uden for Aarhus, hvor vi går og bygger. Det er et arbejdsfællesskab, hvor der er altid små og store opgaver at tage fat på. Det er i høj grad drevet af brugerne. Vi laver også levefællesskaber med socialt samvær – laver bål, griller, snakker og er bare sammen.

Min mor var dansk, men flyttede til Norge som nyuddannet socialrådgiver, og hun var en af de første, der lavede opsøgende arbejde i Oslo. Så jeg er nok inspireret af hende i det, jeg har lavet i mit arbejdsliv. Jeg har arbejdet på ”Byggeren” i København, rejst med 12 udsatte unge i en bus gennem Europa, tomlet med ”Den Rejsende Højskole” op gennem Mellemamerika, bygget skole i Nicaragua, været opsøgende gademedarbejder, kørt bus, har taget en uddannelse som filmfotograf og meget andet.

En gang lavede vi en aktion ved at fylde en bus med hjemløse, der kørte til Vesterhavet og smed hundredvis af nøgler i havet som en protest over, at Aarhus Kommune ikke sørgede for nok boliger til hjemløse. Nogen gange skal man markere sig, og det er vigtigt at give de hjemløse og udsatte mulighed for at handle.

Hvorfor jeg arbejder med de udsatte og hjemløse? Fordi det er her, jeg finder virkeligheden. Her er både glæde, smerte, liv, død og kærlighed. Det er en samfundsopgave at løfte de sociale opgaver, og jeg ser det som en politisk opgave at give værdige forhold til alle.