Mig og mit arbejde: Jane Andersen

Jane Andersen er socialrådgiver i sygedagpengeopfølgningen i Lyngby-Taarbæk Kommune.

Jeg voksede op i Grenå på Djursland i en tryg kernefamile. Så det var en helt anden verden, der åbnede sig, da jeg i gymnasietiden så flere af DR’s dokumentarer om mennesker ”på kanten”. Jeg husker især ”Et glas vand til Johnny” om borgere på et socialkontor i København.

I begyndelsen var jeg optaget af netop de allermest sårbare. Prostituerede, hjemløse, de første flygtninge, der kom herop. Men i min praktikperiode for 17 år siden var jeg i sygedagpengeopfølgningen i en kommune, og jeg oplevede helt almindelige mennesker, der var dømt ude, fordi de på et tidspunkt var sygemeldte. Og så har jeg faktisk arbejdet med det område siden.

Jeg kan nemt spejle mig i de borgere, jeg møder, og jeg kan mærke, at jeg kan gøre en forskel. Her i Lyngby-Taarbæk Kommune skyldes omkring 65 procent af sygemeldingerne stress og angst, og langt de fleste får vi givet den rigtige støtte, så de kan vende tilbage på arbejdsmarkedet.

Jeg er den, der indkalder til og står for at afholde informationsmøder. På møderne fortæller jeg om de rettigheder og pligter, man har som sygemeldt, så borgerne nemmere kan navigere i det spil, de bliver en del af. Jeg er optaget af god formidling og af at klæde borgerne på til at være aktivt handlende i deres eget liv.

Hvornår det har været en god dag på arbejde? For eksempel når jeg snakker med en meget frustreret borger, der er lidt vred over at blive indkaldt til møde. Så forklarer jeg, hvorfor hun skal møde hos os, og hvordan vi kan gøre en forskel. Jeg er den første, borgeren møder, så det er så vigtigt, at den første kontakt bliver god. Jeg kan gøre det mere forståeligt, at de er nødt til at forholde sig til, at de er sygemeldte, og at kommunen blander sig.

Jeg arbejder kun fire dage om ugen, blandt andet for at kunne passe bøgerne: I min fritid an melder jeg bøger på Bogblogger.dk, der er et af de største danske bogsites. Jeg er redaktør for sitet, så jeg har kontakten til forfattere og forlag – og koordinerer hvilke bøger, der anmeldes af hvilke anmeldere. Jeg kunne også godt være blevet bibliotekar, og så havde jeg garanteret lavet socialt arbejde ved siden af.

Jeg læser selv tre til fem bøger om måneden, og jeg har altid været optaget af bøger. Det giver mig en pause fra min egen hverdag, hvor jeg kommer helt ind i et andet univers.

Og nu sommerferien nærmer sig, kan jeg anbefale tre gode bøger til hængekøjen: ”Indigo” af Vita Andersen, ”En dag vil vi grine af det” af Thomas Korsgaard og Leonora Christina Skovs ”Den, der lever stille”.