”Jeg kan det hele – med lidt hjælp”
Hun har både den faglige indsigt og den personlige erfaring med at være i et fleksjob og slå sig på myten om det rummelige arbejdsmarked. For Lærke Posch Bruns er socialrådgiver, og så har hun en øjensygdom, som betyder, at hun kun har 5-10 procent af sit syn tilbage.
– Jeg har blinde pletter i synsfeltet, jeg er farveblind og meget lysfølsom. Man ser mig meget sjældent uden solbriller. Og det medfører alt sammen, at nok er jeg en god socialrådgiver – bare ikke på fuld tid.
Og det er den sidste del af sætningen ”ikke på fuld tid,” der har spændt ben for Lærke Posch Bruns vej ind på arbejdsmarkedet. Lige nu har hun selv kæmpet og fundet to forskellige fleksjobs – et som jobvejleder i Tønder Kommune og et som projektmedarbejder i Selvhjælp Sydvest. I alt 16 timer.
– I kommunen er jeg inspirator og vejleder for borgere, der har svært ved at finde tilbage til arbejdsmarkedet. Jeg har været ude og holde oplæg, hvor jeg fortæller, at det godt kan lade sig gøre at få et job. Jeg håber, at mine erfaringer vil brede sig som ringe i vandet, og det giver helt vildt mening for mig, siger Lærke Posch Bruns.
Synet blev dårligere
Hun er oprindeligt uddannet SoSu-hjælper, men synet blev dårligere og i samråd med Institut for blinde og svagtseende, IBOS, fandt hun frem til, at uddannelsen og jobbet som socialrådgiver både levede op til hendes faglige ambitioner og kunne varetages med de gode hjælpemidler, der er til rådighed.
– Det er for eksempel et svagtsyns-tastatur med gule taster og sort skrift, jeg bruger mulighederne for at zoome teksten op og lave sort baggrund – det ligger jo i tekstbehandlingsprogrammerne i dag – og så har jeg både en elektronisk og en almindelig lup.
– Vi havde tre små børn derhjemme, men jeg knoklede på med uddannelsen. Undervejs udviklede jeg epilepsi, formentlig stressudløst. Men det var jeg ikke så god til at lytte til, for ingen skal sige til mig, at jeg ikke kan.
Sårbar, men ikke svag
Med en forsinkelse på kun fem måneder fuldførte hun uddannelsen, og efter mange forgæves ansøgninger fik hun et fuldtidsjob i en forvaltning. For socialrådgiverjob på deltid findes næsten ikke.
– Jeg var overbevist om, at jeg kunne. Men der gik en måned, så fik jeg stress og måtte indse, at min vilje er stærkere end min formåen. Det var som at løbe ind i en mur. Helt fysisk. Jeg mistede fuldstændig fodfæstet og tænkte negative tanker som: ”Gider min mand at være gift med sådan en som mig? Jeg kan jo ikke finde ud af at arbejde”. Og jeg har jo altid set mig selv som en, der kan det hele, bare med lidt hjælp.
Det var et nederlag for hende at skulle gennem en langvarig fleksjobafklaring.
Via flere afklaringsforløb gennem Dansk Blindesamfund nåede hun frem til, at hun er sårbar – men ikke svag.
– Hvis jeg havde et job under én chef fremfor at skulle håndtere to forskellige arbejdspladser, så tror jeg, at jeg ville kunne arbejde 20 til 25 timer om ugen. Så mit klare mål er at komme ud af fleksjobordningen. Den drøm skal ingen tage fra mig.
Om hun har et godt råd til den socialrådgiver, der arbejder med fleksjobbere?
– Ja, se det menneske, der kommer ind, se alle kompetencerne og fagligheden – og ikke kun alle udfordringerne.
Læs også debatindlægget “Faglighed kræver tid”
- Kun 38 procent af mennesker med synshandicap er i beskæftigelse. Det viser en undersøgelse fra Instituttet for Blinde og Svagsynede.
Læs undersøgelsen ’Kan det virkelig passe?’ på taenketanken-lucia.dk
CV Lærke Posch Bruns
38 år, Tønder
- 2022- Selvhjælp Sydvest, 10 timer om ugen
- 2021- Fleksjob i jobcenteret i Tønder Kommune, 6 timer om ugen
- 2019 – 2022 Fleksjob i Frivilligcenteret Tønder, 7 timer om ugen
- 2018 – 2019 Jobsøgende
- 2017 – 2018 Afklaring og bevilling af fleksjob
- 2016 – Myndighedsrådgiver i Tønder Kommune
- 2016 – Uddannet socialrådgiver