Inddragelse: ”Uden min bisidder ved jeg ikke, hvordan jeg havde klaret det”

Dorethe Miriam Aagaard, 58 år, kom i kontakt med jobcentret for tolv år siden efter en fyring. Et entydigt fokus på hendes arbejdsmæssige funktion gennem årenes mange sygemeldinger og unyttige jobafklaringsforløb har sendt hende på førtidspension.

Hun er opvokset i Danmark, Spanien og Frankrig. Er uddannet korrespondent i spansk og fransk og har læst retorik på universitetet. Herudover har hun blandt andet en psykoterapeutisk basisuddannelse og har gået på kunstskoler. Da alle hendes nærmeste døde inden for en kort årrække, kulminerede det i den første stress-sygemelding i 2009, efterfulgt af nogle år med korterevarende jobs på nedsat tid og egen konsulentvirksomhed.

I 2016 var hun igen så stressramt, at hun måtte sygemelde sig. I de efterfølgende fem år oplevede Dorethe et evigt pres og entydigt fokus på målet om at kunne indgå på det brede arbejdsmarked på fuld tid hos de jobkonsulenter, hun var i kontakt med. For to år siden fik hun tilkendt en førtidspension. Den har givet ro, men også en ridse i hendes stolthed, fordi hun ønskede noget andet med sit liv.

Hvad er det bedste møde, du har oplevet med en socialrådgiver?

– Filip, min bisidder, der er socialrådgiver med tværkulturel baggrund (og non-binær, red.), viste forståelse for, hvad jeg kom fra. Uden dem (non-binært pronomen, red.) ved jeg ikke, hvordan jeg skulle have klaret det hele. De har styr på lovgivningen, hvilket er essentielt for mig, samtidig med at de er varm, dybt empatisk og har et holistisk menneskesyn, hvilket systemet ikke har. Jeg fandt Filip gennem gruppen ”Jobcentrenes ofre” på et tidspunkt, hvor jeg var desperat, havde kastet håndklædet i ringen og havde mistet al tillid til systemet og mig selv.

– Herudover har jeg mødt to andre socialrådgivere, som på hver sin måde har taget mig alvorligt og vist mig tillid.

For rask til at være sygemeldt

Hvad er dit værste møde med en socialrådgiver?

– Den sagsbehandler på sygedagpengeområdet, der først viste mig meget empati, men som derefter raskmeldte mig til det brede arbejdsmarked, mens jeg var allermest syg af stress.

– Det er særligt jobkonsulenter og A-kassefolk, der med henvisning til lovgivningen har været med til at presse mig helt derud, hvor jeg ikke længere kunne bunde, og som har gjort, at jeg måtte sygemelde mig gang på gang som ledig.

– Jeg har oplevet at blive mødt med mistillid, og at det mere har handlet om, at de skulle nå deres mål end hjælpe mig på vej. Jeg har altid været glad for at arbejde, men jeg har aldrig haft en stopklods, så jeg mærker først, når jeg ligger ned, at jeg er kørt ud over kanten. I dag ved jeg, at det skyldes ADHD, som jeg for nylig er blevet diagnosticeret med. I mange år følte jeg, at mit liv ikke gik ud på andet end at søge jobs, uanset hvor dårligt jeg havde det. Samtidig var jeg også for rask til at være sygemeldt – så ja, nu er jeg på førtidspension.

Hvad er den ideelle socialrådgiver for dig?

– Først og fremmest en, der kender lovgivningen til punkt og prikke, men som også er i stand til at frigøre sig fra den. En som er empatisk, fleksibel og nærværende. En som har tid og som ikke er blevet pålagt begrænsninger. En, som står ved det, vedkommende gør. De skal arbejde med udgangspunkt i borgeren. Og som ledig kan man have brug for hjælp og vejledning. Det kræver fagligt kompetente medarbejdere med en vis modenhed, forstand på mennesker og erfaring at give det. Og ikke mindst en lovgivning, der støtter op om det.