Frokostkrig på statens område

Debatten om statsansattes frokostpause raser efter, at Moderniseringsstyrelsen har lukket op for, at frokostpausen kan afskaffes uden forhandling. DS er helt uenig: Retten til betalt frokost er en kollektiv rettighed, der kun kan ændres i forbindelse med overenskomstforhandlingerne.

Statens arbejdsgiver Moderniseringsstyrelsen – under Finansministeriet – påstår, at den betalte frokostpause er et personalegode, man kan afskaffe på linje med en frugtordning. Styrelsen  tager fejl, lyder det fra Majbrit Berlau, formand for Dansk Socialrådgiverforening.

– Hvis arbejdsgiver ønsker at forhandle om frokostpausen, så må de rejse kravet ved overenskomstforhandlingerne. Det er sådan set det, der ligger i den danske model, siger hun.

Debatten er blusset op, efter at Moderniseringsstyrelsen i et brev til forhandlerne for 180.0000 ansatte på statens område i slutningen af oktober skrev, at den betalte frokostpause kan afskaffes uden forhandling eller lønforhøjelse; og at det kan ske lokalt på de enkelte arbejdspladser og altså uden om overenskomstforhandlingerne.

– Det svarer til, at man med et hug – og uden forhandling – vil sætte arbejdstiden op med 2 og en halv time om ugen, uden at lønnen følger med. Det vil vi selvfølgelig ikke bare acceptere, siger Majbrit Berlau.

De statsansattes organisationer har fra starten erklæret sig uenig i styrelsens udlægning.

Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU) som repræsenterer alle de statsansatte – og dermed også Dansk Socialrådgiverforening – skriver i en pressemeddelelse den 1. november 2017, at ”retten til betalt frokostpause, således som den administreres på statens arbejdspladser, er en del af den samlede pakke for statens ansatte, og der med en integreret del af overenskomstgrundlaget. Den ret hævder Finansministeriet ensidigt at kunne fjerne uden forhandling”.

Betalt frokost er en del af OK

Dansk Socialrådgiverforening og de øvrige organisationer i CFU er under overskriften ”Nok er nOK18” gået sammen om at trække en streg i sandet og få skabt respekt for aftalesystemet.

– I DS kan vi naturligvis ikke leve med, at den slags forringelser kommer ind ad bagdøren uden, at det forhandles af de relevante og kompetente parter. Derfor er vi gået sammen med de øvrige organisationer i CFU for at minde arbejdsgiver om, hvordan det danske aftalesystem fungerer, siger Majbrit Berlau.

Hun understreger, at det er stærkt problematisk, at den offentlige sektor igen og igen udsættes for besparelser, der blandt andet betyder, at de ansattes arbejdsvilkår forringes. Den opfattelse deler Flemming Vinther, der er topforhandler for CFU.

– Vi har oplevet en arbejdsgiver, der ikke skyr nogen midler i forsøget på at snige forringelser af medarbejdernes vilkår ind ad bagdøren, sagde Flemming Vinther den 1. november til Politiken.

– Der bliver hele tiden strammet op uden forhandling. Det er ikke særlig godt for samarbejdet mellem de ansatte i staten og arbejdsgiverne, lød det fra Vinther.