Efteruddannelse i sexologi: Seksualitet skaber mestringsevner, trivsel og livsglæde

Hvorfor er sexologi også et relevant område for socialrådgivere? Det har vi spurgt to socialrådgivere og en professor i sexologi om.

Vi skal turde at tale om seksualitet

Line Thorup, socialrådgiver og adjunkt, UC Syd – socialrådgiveruddannelsen i Aabenraa

– Der er mange emner, der er vigtige og relevante, og på uddannelsen har vi desværre ikke tid til det hele. Men når vi har at gøre med mennesker i forskellige udsatte positioner, hvor vi bruger helhedssynet, så er sexologi og seksualitet også vigtige emner. Derfor har vi arrangeret en temadag med fokus på seksualitet for vores to 3. semester-hold og vores 6. semester-hold, hvor Joan Lysholdt (se artiklen Alle kan få ondt i seksualiteten) kommer og deler ud af sin viden, lige som hun også skal undervise på en del af den sociale diplomuddannelse.

– Vi har ikke tidligere haft så eksplicit fokus på seksualitet. Undervisningen kan være med til at styrke de socialrådgiverstuderende i, at de godt må være nysgerrige og have mod til at invitere til en samtale om seksualitet, hvor omdrejningspunktet er bredere end prævention.

Jeg har ventet på det i 30 år

Gerd Winther, privatpraktiserende sexolog, oprindeligt uddannet socialrådgiver

– Jeg har kæmpet for at få flere socialrådgivere ind i det sexologiske arbejde, og har ventet på det i 30 år. Tilbage i 1986 var jeg medstifter af Sexologisk Klinik på Rigshospitalet sammen med Preben Hertoft, som var overlæge. Jeg arbejdede primært med par- og familieterapi, og for psykiatriske patienter var det en væsentlig del af behandlingstiltaget

– Det betyder så meget for den enkelte, at man har det godt med sin seksualitet. Da jeg i sin tid underviste psykologer og medicinere var det vigtigt, at de lærte at tage emnet op over for patienter i psykiatrien og vise, at det er tilladt at tale om det. Det er ikke sikkert, at patienten buser ud med sine tanker lige med det samme, men det er vigtigt at række en hånd ud.

– Uanset om du arbejder i psykiatrien, i familieinstitutioner eller i socialforvaltningen med familier, er seksualitet en vigtig faktor. Hvis der er noget, som ikke fungerer, så fylder det uendeligt meget og kan være en barriere for den enkeltes sundhed og trivsel.

Hverdagssexologi i socialrådgivernes arbejdsliv

Christian Graugaard, læge og professor ved Sexologisk Forskningscenter, Aalborg Universitet

– Vi betragtede optagelsen af de to socialrådgivere på masteruddannelsen i sexologi som lidt af et eksperiment, men det viste sig hurtigt, at de bidrog til uddannelsen med en meget spændende faglighed, og vi blev helt klart mindet om, hvor meget ’hverdagssexologi’, der kan være i en socialrådgivers arbejdsliv.

– Seksualitet er i høj grad med til at skabe mestringsevner, trivsel og livsglæde, og derfor er det vigtigt, at også socialrådgivere tør tale åbent om parforhold og intime relationer med borgerne. Jeg håber, at det, at vi nu har fået danmarkshistoriens første socialrådgivere med en master i sexologi, kan være med til at få andre socialrådgivere til at tænke i lidt utraditionelle efteruddannelsesbaner.


Læs mere i grundbogen ”Sexologi – faglige perspektiver på seksualitet”, redigeret af Christian Graugaard, Bo Møhl og Annamaria Giraldi, Munksgaards Forlag.