Det er spændende at være med til at præge socialpolitikken

YTRINGSFRIHED: Socialrådgiver Jannie Bertz, som også er formand for Faggruppen Stof, arbejder som misbrugsbehandler i Kolding og har flere gange blandet sig i den lokale debat om stofindtagelsesrum og heroinbehandling.

Når politikerne i Kolding byråd vil drøfte socialpolitik, så spørger de på den ene side borgerne og på den anden side lederne i socialforvaltningen, men ikke medarbejderne. Det oplever socialrådgiver og misbrugsbehandler Jannie Bertz.

– Men hvad ved en socialdirektør om stofindtagelsesrum? Hans fag er ledelse, vores fag er socialt arbejde. Det er os, der sidder med fingrene i det, så det er da os, der ved noget om det, siger hun.

Derfor har Jannie Bertz ad flere omgange valgt at blande sig i den offentlige debat, både i form af læserbreve og kommentarer i avisartikler og radioprogrammer.

Dansk Socialrådgiverforening har netop udgivet en guide om socialrådgivernes ytringsfrihed for at opmuntre flere socialrådgivere til at gøre som Jannie Bertz og blande sig i den offentlige debat.

I forordet til guiden skriver Dansk Socialrådgiverforenings hovedbestyrelse blandt andet:

“Vi socialrådgivere har en unik mulighed for at kvalificere den offentlige debat med vores viden og erfaringer fra arbejdet med udsatte borgere. Det er os, der kan fortælle historierne om, hvordan vi som fagpersoner og samfund bedst opdager, forebygger og afhjælper sociale problemer.”

Vores viden er vigtig

Når Jannie Bertz udtaler sig i offentligheden, er hun meget opmærksom på ikke at komme til at udtale sig på vegne af Kolding Misbrugscenter, hvor hun arbejder, men på egne vegne eller på vegne af social rådgiverklubben eller Dansk Socialrådgiverforenings Faggruppen Stof, hvor hun er formand.

– Jeg har blandt andet skrevet et debatindlæg om, at vi skal have en fixelance (mobilt stofindtagelsesrum, red.) i Kolding, og det var fra mig som privatperson, for hvis jeg begynder at udtale mig for Kolding Misbrugscenter, så var jeg hurtigt kommet i klemme. Og fordi jeg har udtalt mig som privatperson, har det ikke haft nogen negative konsekvenser, siger hun.

Stofindtagelsesrum har tidligere været politisk drøftet i kommunen og blev stemt ned. Men Jannie Bertz er ikke færdig med at diskutere ideen med politikerne.

– I socialrådgiverklubben har vi inviteret blandt andet socialudvalget og beskæftigelsesudvalget på kaffe til en snak om kommunens sociale arbejde, og det har politikerne taget rigtig godt imod. Når vi skal mødes med dem, er stofindtagelsesrum noget af det, jeg vil tage op. Bare fordi de har sagt nej, er det jo ikke ensbetydende med, at vi skal lade det ligge. For det er vigtigt, hvad vi har at sige, mener Jannie Bertz.

Hun opfordrer andre socialrådgivere med noget på hjerte til at komme i gang med at skrive læserbreve.

– Det er spændende at være med til at præge socialpolitikken, og vores ytringsfrihed går virkelig langt, så man kan næsten ikke komme til at gøre noget galt, så længe man udtaler sig på egne vegne. Og man kan altid hive fat i DS’ kommunikationsafdeling – det har givet mig sikkerhed og mod til at fortsætte, siger Jannie Bertz.


Jeg ønsker mig en fixelance

Socialrådgiver Jannie Bertz har haft debatindlæg i forskellige medier. Herunder et citat fra debatindlægget ”Jeg ønsker mig en fixelance” bragt i Jydske Vestkysten/jv.dk den 7. maj 2018:

”Men vi skal også acceptere, at behandling for nogen er, at man minimerer skaderne omkring stofindtaget. Forebygger fixeskader, indlæggelser mm. Det kan man i et stofindtagelsesrum, hvor der foruden de sterile omgivelser er fagpersonale til stede, parate med modgift ved overdosering og hjælp, så fejlfix undgås.

Vi skal også lægge udsagn som “fixerum gør det attraktivt for de unge at bruge stoffer” i graven. Det vil aldrig blive attraktivt at sætte en kanyle i armen. Lad os nu tage afsked med uvidende udsagn som disse. De er for outdated. Vi er bedre end det i Kolding.”