Fagbevægelsen går sammen for at genoprette velfærden

Dansk fagbevægelse går nu sammen i et landsdækkende initiativ mod den stigende ulighed – og hvor hovedkravet er, at velfærden skal genoprettes.

Fagbevægelsen går sammen for at genoprette velfærden

Bag initiativet står en række faglige organisationer og den lokale LO-fagbevægelse. Hensigten er at give en ny og kraftigere stemme til ønsket om genopretning af den danske velfærd – og sige klart nej til en stigende ulighed, hvor de aktuelle planer om milliard-skattelettelser kun vil øge skævheden kraftigt i Danmark.

”Hvis ikke vi i fagbevægelsen træder op mod en pil-skæv udvikling, hvem gør det så,” spørger Per Olsen, formand for LO i Hovedstaden og en af initiativtagerne til det nye landsdækkende initiativ.

Det er en række lokale LO-sektioner, der nu går sammen med fagforbund som 3F, HK, FOA, Danmarks Lærerforening, BUPL og Dansk Socialrådgiverforening, om en række aktiviteter. Initiativet har fået navnet ”Danmark for Velfærd”, og der indkaldes i dag blandt andet til et stort landsdækkende topmøde for tillidsrepræsentanter den 4. oktober i Odense Congress Center.

”Vi kan alle fornemme, at mange medlemmer vender sig mod den udvikling, vi aktuelt er vidne til. Vi ser, at uligheden stiger kraftigt. Vi ser, at politiske reformer svigter de svageste. Vi ser fortsatte besparelser, effektiviseringer og produktivitetskrav. Imens skal de bedst stillede nu tilgodeses med historiske skattelettelser på 23 milliarder kroner, så de rigeste kan slippe billigere i skat, få billigere biler og så videre. Det er som om anstændigheden er sluppet op i det politiske system,” siger Per Olsen.

Han understreger, at det er lokale initiativer og aktiviteter, der skal bære det nye initiativ.

”Vi skal ikke centralt afgøre, hvad der er bedst lokalt. Men vores håb er, at forhåbentlig rigtig mange tillidsfolk vil blive inspireret ved mødet om godt en måned i Odense. Vi fornemmer, at mange tænker som os selv: At der er gang i en total skæv udvikling, der er ved at løbe helt løbsk i skattelettelser, ulighed og besparelser. Vi er nødt til at agere i fagbevægelsen, hvis vi vil holde sammen på det Danmark, som vi kender,” siger Per Olsen.

Bag initiativet ”Danmark for Velfærd” står LO Hovedstaden, LO-Fyn, LO-Aarhus, LO-Randers, LO-Aalborg, LO-Vest, 3F, HK, FOA, Danmarks Lærerforening, BUPL, Dansk Socialrådgiverforening, Dansk Magisterforening, PROSA og Uddannelsesforbundet. Initiativet er åbent for andre faglige organisationer. Der ventes flere med i samarbejdet.