Ophæv nu forældelsesfristen i sager om omsorgssvigt
Vi skal turde gennemlyse de sager, der meget ulykkeligt er gået galt - uanset tiden, der er gået. Debatindlæg af næstformand Niels Christian Barkholt i Politiken
TV 2-dokumentaren ’Anbragt i helvede’ viser, hvordan fire børn fra 1999 til 2006 blev mishandlet og to af dem seksuelt misbrugt i en plejefamilie, hvor de var anbragt. Samtidig viser dokumentaren, at kommunerne, dengang Skælskør nu Slagelse Kommune, overhørte advarsler om, at der var tale om store svigt i tilsynet med plejefamilien.
De omsorgssvigtede piger, som i dag er voksne, vil føre en retssag mod myndighederne, og det skal de have mulighed for, så vi kan få belyst sagen til bunds. Det betyder, at de kommuner, der har været involveret, aktivt må medvirke til at belyse sagen, så den kan behandles i retten. Som ofre har de krav på en afklaring – en gennemgang af sagen, tydeliggørelse af fejl og en officiel undskyldning. Derudover har de brug for en betydelig kompensation for de traumer, de er blevet påført.
De fire kvinder har ar på sjælen, som har alvorlige konsekvenser for deres liv. Det kræver behandling, terapi hos psykologer og muligvis andre former for behandling. Det er kostbart, og det vil noget af erstatningen sikkert skulle gå til. Også for os socialarbejdere er det vigtigt at komme til bunds i sagen, nøjagtig som det bør være for kommunerne.
Vi skal turde gennemlyse de sager, der meget ulykkeligt er gået galt. Den grundighed skylder vi de mennesker, vi arbejder for og med, og det er også vigtigt for, at vi kan ændre praksis, når det er nødvendigt, så det ikke sker igen. Jeg mener også, at det er det rigtigste for de direkte berørte medarbejdere, der uden tvivl er meget ulykkelige over forløbet, og som også har behov for at forstå, hvordan det kunne gå så galt.
Jeg blev meget berørt og vred over at se dokumentaren og læse artiklen i Politiken. Først over en utilstrækkelig socialfaglig indsats tilbage i 1999-2006 og derefter nu, tilsyneladende en afvisning fra kommunen af de voksne, som blev svigtet som børn.
Jeg synes, at kommunen skal invitere dem indenfor og hjælpe dem med at finde de rette dokumenter frem. Det sidste er ikke mindst vigtigt, fordi der mangler sagsakter i kvindernes sager. Hvis kommunen får held til at afvise sagen med henvisning til, at den er forældet, må Folketinget få ændret loven, så der ingen forældelsesfrist er.