Et stærkt fællesskab med fokus på medlemmernes behov
Vores mål er at skabe bedre vilkår for socialrådgivere. Det kræver et stærkt fællesskab. At vi arbejder som én samlet forening, og at vi mere ydmygt og konstant pejler efter, hvad medlemmerne har behov for. Sådan lød det overordnede budskab i forkvinde Signe Færchs beretning på Dansk Socialrådgiverforenings Repræsentantskabsmøde.
– Det blev ikke den repræsentantskabsperiode, som jeg havde håbet på. Jeg havde forestillet mig, at jeg kunne bruge det meste af min energi på ekstern interessevaretagelse og styrke socialrådgivernes stemme. Sådan gik det ikke helt, sagde forkvinde Signe Færch i sin mundtlige beretning på Dansk Socialrådgiverforenings Repræsentantskabsmøde i Odense den 22. og 23. november.
Hun konstaterede, at DS er på rette vej, men at der stadig er et kæmpe arbejde at gøre efter, at Dansk Socialrådgiverforening (DS) har været igennem en svær periode på grund af faldende organiseringsgrad og deraf økonomiske udfordringer.
Et stærkere fællesskab
Socialrådgivernes forkvinde forklarede, at hovedbestyrelsen har arbejdet målrettet med at sikre, at DS giver konkret værdi for medlemmerne. Det har blandt andet medført de største organisationsændringer i 20 år.
– Vi har brug for fælles løsninger på tværs af landet for at spille hinanden gode. Vi er for lille en organisation – Danmark er for lille et land – til at vi skal være fire isolerede øer. Et samlet DS er et stærkere DS, sagde Signe Færch.
Hun understregede, at fokus på, hvad der giver værdi for det enkelte medlem, er en forudsætning for at øge organiseringsgraden.
– Vores mål er at skabe bedre vilkår for socialrådgivere. Og det kan vi kun lykkes med, hvis vi er et stærkt fællesskab. Det kræver, at vi arbejder som én samlet forening. At vi mere ydmygt konstant pejler efter, hvad medlemmerne har behov for, og hvordan de kan opleve konkret at få noget ud af vores fællesskab. Det kommer til at blive helt afgørende for, at DS bliver en bedre fagforening – et stærkere fællesskab.
Sejre giver energi til fremtidens kampe
På trods af de store udfordringer fremhævede Signe Færch også en række sejre i de seneste to år: OK24, som gav de største lønstigninger i mange år, at DS fik afværget en voldsom forkortelse af uddannelsen, og stod i spidsen for en succesfuld kampagne med ”et brag af en medlemsmobilsering” i forbindelse med regeringens afskaffelse af Store Bededag.
– Heldigvis har vi også haft sejre, der kan give energi til fremtidens kampe. Og vi har brug for at stå stærkere, for der venter mange udfordringer: En nytænkning af beskæftigelsessystemet, en uddannelsesreform, og et fag under pres. Der er masser af kampe, som vi ikke kan tage alene, men som vi kan tage sammen.
Forhandlingsmuskler
Under den korte debat om den mundtlige beretning gik Marie Vithen, nyvalgt næstforperson i DS, på talerstolen og bakkede Signe Færch op:
– Hvis vi skal være en levende forening og en stærk forening med medlemmer nok til at kunne opholde en drift og have forhandlingsmuskler både ved lokallønsforhandlingerne på arbejdspladserne og ved det store bord, så skal vi tage medlemmernes behov seriøst, sagde Marie Vithen og fortsatte:- Det skal øge værdien af vores forening, så vi kan ændre faldet i organiseringsgraden. Flere skal se, hvorfor det giver mening at være en del af vores stærke og fine fællesskab.
’Et potentielt medlem er en faglig kammerat’
Hovedbestyrelsesmedlem og tillidsrepræsentant Laura Pode roste en af DS’ rekrutteringsindsatser, hvor frikøbte fællestillidsrepræsentanter i en række store kommuner har haft succes med at få flere medlemmer. Hun havde følgende opfordring:
– Det er vigtigt, at vi fortsat uddanner tillidsrepræsentanter til at rekruttere. Og så skal vi droppe retorikken om ikke-medlemmer og invitere dem ind i varmen. Et potentielt medlem er en faglig kammerat, som ikke har meldt sig ind endnu.
Signe Færch takkede for debatten:
– Jeg vil kvittere for, at vi overordnet er nysgerrige og ydmyge over for, hvad medlemmerne har brug for.
Både den mundtlige beretning og hovedbestyrelsens skriftlige beretning blev enstemmigt vedtaget.
Læs hovedbestyrelsens beretning her.
Få et overblik over, hvad der blev vedtaget på Repræsentantskabet her.