Venstre vildleder i sin kampagne

På reklamebannere på landets togstationer og på internettet forsøger Venstre i øjeblikket at gøre danskerne godt og grundigt forargede. Ifølge partiet kan en ’kontanthjælpsfamilie’ få 466.800 kroner om året fra det offentlige. Men tallet er pustet op, så det ser så stort ud som muligt.

Når Venstre i sin kampagne Venstre skriver, at en ’kontanthjælpsfamilie’ kan få 466.800 kroner om året fra det offentlige, så dækker det over, hvad et par på kontanthjælp over 30 år med tre børn kan få samlet i offentlige ydelser. Det inkluderer både børneydelse, tilskud til daginstitution og boligstøtte – ydelser, som alle andre mennesker i Danmark også kan få afhængig af indtægt.

Det er et gammelt kneb, som Venstre og andre partier tidligere har brugt for at fremmane et skræmmebillede, forklarer Mads Bilstrup, formand for Dansk Socialrådgiverforening.
– Frem for at sammenligne kontanthjælp med mindsteløn, sammenligner de kontanthjælp og andre ydelser med mindsteløn uden andre ydelser. Det er manipulerende, siger han.

Derudover er det en meget lille gruppe blandt kontanthjælpsmodtagerne, som kan være berettiget til det beløb, Venstre angiver. Mere præcist under 300 familier i Danmark. Et tal som i øvrigt er skrumpet voldsomt siden 2015, hvor Venstre sidst kørte samme kampagne, hvilket netop understreger, at ’kontanthjælpsfamilierne’ gerne vil arbejde.

– Venstre prøver at fortælle os, at kontanthjælpsmodtagere er dovne, men fakta er i stedet, at mange kontanthjælpsmodtagere har andre problemer end ledighed – og så er størrelsen på ydelsen jo irrelevant, siger han.

Læs mere på finans.dk, hvor Mads Bilstrup blandt andet siger:

“Man bilder befolkningen ind, at de sociale ydelser er for høje. Men de fortæller ikke, at børneydelse og tilskud til daginstitution er noget alle kan få, alt efter indtægt.”