Refleksion: ”Jeg frygter, at alvoren først går op for borgerne, når det er for sent”

Laura T. Trolle er socialrådgiver og tillidsrepræsentant-suppleant, Ydelsescenteret, Job og Velfærd, Aalborg Kommune.

Refleksion: ”Jeg frygter, at alvoren først går op for borgerne, når det er for sent”

Foto: Cathrine Ertmann

Jeg står i en situation, hvor jeg på baggrund af kontanthjælpsreformen, skal informere borgere om, at de får færre penge. Jeg har samtaler med aktivitetsparate borgere, der mister fra 1.000 til 7.000 kroner om måneden.

Eksempelvis en kvinde med anden etnisk baggrund med fem børn – hun er enlig mor og mister halvdelen af sin ydelse. Eller adopterede borgere, som også rammes af kontanthjælpsreformens nye lave ydelser, hvis de er kommet til Danmark efter 1968. Nu har beskæftigelsesministeren lovet at undtage denne gruppe, men det hjælper jo ikke alle de andre.

Jeg oplever, at mange borgere ikke forstår, at det er politisk bestemt. De tror, at det er os i kommunen, der tager pengene fra dem. Det skaber frustration, og konfliktniveauet er allerede steget. Vi socialrådgivere står i et krydspres, hvor vi skal forklare en lovgivning, som ikke giver mening ud fra et fagligt perspektiv.

Vi ved, at fattigdom gør det sværere at få mennesker tættere på arbejdsmarkedet. Hvis man ikke har styr på sin økonomi eller bolig, så bliver alt det med at komme tættere på arbejdsmarkedet sat på pause.

Jeg opfordrer mine borgere til at finde en billigere bolig, hvilket er svært. Enlige, unge mænd kan overveje at flytte sammen i en lejlighed. Andre borgere risikerer at skulle gældsætte sig, fordi mange af dem bliver nødt til at optage lån til depositum til et nyt lejemål. I yderste konsekvens risikerer vi, at flere bliver hjemløse.

På trods af vores arbejde med at vejlede borgerne og forebygge de værste konsekvenser, frygter jeg, at alvoren først går op for borgerne, når det er for sent. At vi står og skal slukke ildebrande, når borgerne rammes af de første reducerede udbetalinger i begyndelsen af august. Her er jeg og alle mine kolleger kaldt på job på trods af ferietid – i håb om at undgå kaos.


» Læs også artiklen ”DS: Drop arbejdspligt og lave ydelser for alle – ikke kun adopterede” på side 6 i bladet.


Har du en oplevelse, der har givet stof til eftertanke, så skriv til os på refleksion@socialraadgiverne.dk.