Urimeligt at skære i dagpenge til nyuddannede

Det er et alvorligt anslag mod de nyuddannedes tryghed i perioden, hvor vi går fra studerende til det første job, at regeringen vil skære i dagpengene til dimittender, mener socialrådgivernes formand Mads Bilstrup.

Regeringen lægger op til at skære i dagpengene for nyuddannede. I dag er dimittendsatsen 13.815 kr. om måneden. Det vil regeringen sænke med mere end 4000 kr. til 9.500 kr. Desuden vil regeringen skære dagpengeperioden for dimittender fra to år til et.

– Det er et alvorligt anslag mod de nyuddannedes tryghed i perioden, hvor de går fra studerende til det første job. For os socialrådgivere er det faktisk op mod halvdelen af alle ledige, som er dimittender. Jeg ved, at det de allerhelst vil er at finde et arbejde, hvor de kan bruge deres uddannelse – og det lykkes heldigvis også for det fleste relativt hurtigt, siger Mads Bilstrup, formand for Dansk Socialrådgiverforening.

Det er et grundlæggende princip i vores velfærdssamfund, at arbejdsløse skal have en forsørgelse. Nordea har tidligere beregnet, at allerede i dag, hvor dimittend-dagpengene er højere, så har ledige dimittender et lavere råderum end på SU.

– 9.500 kr. er for lidt at leve for – særligt set i lyset af, at de ikke længere har adgang til studiebolig, rabat på transport, a-kasse mm. I Dansk Socialrådgiverforening vil vi arbejde videre for, at dagpengesystemet er et stærkt sikkerhedsnet for de nyuddannede, siger Mads Bilstrup.