Sådan går du på ferie uden stress

Sommerferien venter forude, men det kan være svært at nyde ferien, hvis tankerne vandrer tilbage til arbejdsopgaverne. Dansk Socialrådgiverforenings arbejdsmiljøkonsulent, Elisabeth Huus Pedersen, guider dig med fem råd til en ferie uden arbejdsstress.

1. Få overblik over dine opgaver

Drop ambitionen om, at du skal have rent bord inden ferien. I stedet er det vigtigt at rydde op og få overblik over store og små hængepartier. Vent ikke til den sidste dag inden ferien, men brug et kvarter om dagen de sidste to uger før ferien på at rydde op og sortere i din indbakke. Bloker de sidste dage inden ferien som mødefri dage i din kalender, så du sikrer dig tid til de sidste vigtige opgaver, der skal klares inden ferien. Og lav som det sidste, inden du lukker og slukker, en huskeliste over de opgaver du skal tage fat på efter ferien.

2. Gå på ferie med et skulderklap

Giv dine kolleger et klap på skulderen, inden I går hver til sit. Brug lidt tid på i fællesskab at se tilbage på det gode socialrådgiverarbejde, som I har lavet de seneste måneder. Hvis der også har været svære oplevelser, eksempelvis med en vred eller ulykkelig borger, så er det også en god idé at få talt det igennem med en kollega eller din leder. Ellers kan det nemt rumstere i hovedet under ferien.

3. Hold gerne tre ugers ferie

Hvis der skal være tid til at geare helt ned, bør du holde tre ugers sammenhængende ferie. Undgå at starte en ferierejse på den første dag i din ferie – ellers risikerer du, at din ferie bliver indledt på et højt stressniveau – med øget risiko for, at du vrisser ad din familie. Pas på med at overfylde dine feriedage med aktiviteter og ting du skal nå – din ferie skal jo ikke ligne din arbejdsdag.

4. Undgå at arbejde i ferien

Undlad at åbne og besvare arbejdsmails i din ferie. Det gælder også for ledere, som bør være gode rollemodeller for de ansatte. Når man har fri, har man fri – så giv dig selv lov til at have det. Hvis du er meget fristet af at tjekke mails i ferien, så efterlad din arbejdscomputer og din arbejdstelefon på arbejdspladsen, eller gem dem langt væk i en skuffe.

5. Stress af i naturen

Vær opmærksom på, at de digitale medier fylder mere og mere i fritiden, hvor vi bruger dem til at koble af. Det kan være fristende, men også belastende, at være online hele tiden. Tag en pause fra skærmene – mobil, TV og pc – i løbet af ferien og få mere tid til nærvær med eksempelvis brætspil, bål, badning og en tur i skoven. De sanseindtryk, som naturen giver, har en afstressende effekt – så det er helt oplagt at bruge den.