Ret til afklaring kræver ressourcer

Mennesker på kontanthjælp får ret til afklaring i ny politisk aftale om ydelser, som regeringen har indgået med Enhedslisten, SF, De Radikale og Alternativet. Det er et fremskridt, som Dansk Socialrådgiverforening har kæmpet for i årevis. Men hvis det skal fungere, skal der følge ressourcer med.

Regeringen indgik tirsdag en politisk aftale med Enhedslisten, SF, De Radikale og Alternativet om ydelser. Aftalen betyder blandt andet, at mennesker på kontanthjælp får ret til at søge om fleksjob eller ressourceforløb efter max to år.

Den såkaldte afklaringsgaranti er et fremskridt, som Dansk Socialrådgiverforening har kæmpet for i årevis. Men alt for mange mennesker cykler i årevis rundt i systemet. Derfor burde de få ret til afklaring efter ét år. Og for at realisere retten, skal ressourcer følge med, understreger Mads Bilstrup, formand for Dansk Socialrådgiverforening.

– Vi ved fra en kommune som Hjørring, at det kan lade sig gøre at få flere hurtigere og godt videre. Men det kræver, at socialrådgiverne har tid til at afklare borgerne på en fagligt forsvarlig måde. Ellers kommer retten ikke borgerne til gavn, siger han.

Politikerne bliver derfor nødt til at finde penge til flere socialrådgivere. Allerede i dag er et alt for stort arbejdspres med til at forsinke sager, pointerer Mads Bilstrup

Stadig børnefattigdom

Partierne gør også det midlertidige børnetilskud, der blev indført i 2019, permanent. Det hjælper 9.200 børn af forældre på kontanthjælp ud af fattigdom, og det er også positivt, at partierne indfører gratis receptpligtig medicin til børn med forældre på kontanthjælp.

– Men jeg er skuffet over, at regeringen og støttepartierne ikke afskaffer børnefattigdommen. I et land som Danmark bør børnefattigdom slet ikke findes. Det er skuffende, at politikerne ikke har højere ambitioner om at give børn ordentlige opvækstvilkår, siger Mads Bilstrup.

Selvom voksne også får gratis medicin efter et år på kontanthjælp, har partierne valgt at fastholde de lave ydelser. Men 4 ud af 5 socialrådgivere vurderer, at lave ydelser står i vejen for deres sociale arbejde med borgerne.

Dansk Socialrådgiverforening mener, at kontanthjælpen med loftet og ikke mindst selvforsørgelses- og hjemrejseydelsen er for lave.

– Selvom partierne nu kalder det noget andet, vil mange voksne på de ydelser fortsat have meget få penge at leve for. Vi kan se, at det presser dem enormt i hverdagen og gør det sværere at komme ovenpå og tilbage i arbejde, slutter Mads Bilstrup.