Ny arbejdsmiljøpulje

Læs om den nye pulje på 216 mio. kr., der kan søges til at styrke arbejdsmiljøet i kommuner og regioner. Man kan bl.a. søge om midler til at iværksætte introduktions- og mentorordninger for nyuddannede socialrådgivere.

Ved trepartsaftalen om løn og arbejdsvilkår i december 2023 blev det besluttet at oprette en pulje til at styrke arbejdsmiljøet i kommuner og regioner.

Puljens formål er at styrke arbejdsmiljøet, så den offentlige sektor er attraktiv, så man kan rekruttere og fastholde medarbejderne. Man kan søge inden for syv forskellige temaer, hvoraf flere er relevante for socialrådgivernes arbejdspladser:

Det gælder først og fremmest muligheden for at få finansieret et projekt om udvikling og gennemførelse af introforløb og indsatser, der skal styrke arbejdsmiljøet for nyuddannede og nyansatte.

De andre temaer handler bl.a. om fastholdelse af seniorer, ledernes psykiske arbejdsmiljø, forebyggelse af sygefravær samt af fysisk og psykisk nedslidning og arbejdsulykker.

Krav og muligheder i forhold til ansøgningen

  • Der bliver tre ansøgningsrunder: november 2024, 2025 og 2026.
  • Projektet skal være på min. 4 mio. kroner og aktiviteterne kan spredes over 2 år.
  • Puljen kan ikke bruges til at opfylde krav eller påbud fra Arbejdstilsynet.
  • MED-hovedudvalgets formand og næstformand skal underskrive projektansøgningen som bekræftelse på, at projektet er drøftet i fællesskab mellem ledere og medarbejdere.
  • Tilskudsberettigede udgifter er bl.a.:
    • Udgifter til konsulenttimer
    • Udgifter til løn til medarbejdere for de timer, de deltager i projektet.
    • Udgifter til kompetenceudvikling af medarbejdere og ledere, der deltager i projektet.
    • Udgifter til følgeforskning eller systematisk evaluering.

 Få inspiration til et introduktions- og mentorprojekt 

KL og Dansk Socialrådgiverforening har gennemført flere fælles overenskomstprojekter med titlen ’Nøglen til en god start for nye socialrådgivere i kommunen’. Alle inspirationsmaterialerne er tilgængelige på DS’ hjemmeside.

Introduktionsordningen sørger for den grundlæggende viden og færdigheder. Mentorordningen løfter den nye socialrådgivers viden og færdigheder op på et kompetenceniveau, hvor hun lærer at beherske socialrådgiverfaget professionelt. De to ordninger supplerer derfor hinanden.

Dansk Socialrådgiverforening mener, at en introduktionsordning ideelt set varer i 1-3 måneder og en mentorordning i 9-12 måneder. I starten af ansættelsen bør den nyansatte socialrådgiver desuden have færre arbejdsopgaver end kollegerne, fx i en periode på 6 måneder, så man giver mulighed for at den nye kan tilegne sig metoder og arbejdsgange i et forsvarligt tempo. Det bør også sikres, at de kolleger, der varetager introduktionen og mentorordningen, har tid til at gennemføre aktiviteterne.

TR og AMiR’s handlemuligheder

  • Sæt muligheden for at søge puljen på dagsordenen i MED. Tal med jeres ledere/chefer og HR.
  • Se nærmere på krav og muligheder for at søge puljen på Arbejdstilsynets hjemmeside.
  • TR og AMiR kan henvende sig til DS og få råd og vejledning om ansøgninger til puljen, herunder hvordan et projekt om indførelse af intro-mentorordninger kan se ud. Kontakt arbejdsmiljøkonsulent Elisabeth Huus Pedersen, ehp@socialraadgiverne.dk.

Links

» Arbejdstilsynet: Arbejdsmiljøpuljen

» Dansk Socialrådgiverforening: Introduktions- og mentorordninger