Guide: Sådan kommer du godt tilbage fra ferie – trods hedebølgen

Giver hedebølge ret til at holde varmefri? Nej. Ferien er slut for de fleste, og det kan være en hård tørn, når man skal i gang med arbejdet igen. Vi guider dig gennem opstarten – og hedebølgen – med nogle enkle gode råd.

Guide: Sådan kommer du godt tilbage fra ferie – trods hedebølgen

photo: iStock.com

Hvordan får du den bedste opstart på jobbet efter sommerferien – oven i købet midt i en hedebølge? Dansk Socialrådgiverforenings arbejdsmiljøkonsulent, Elisabeth Huus Pedersen, kommer med en række gode – og afkølende – råd.

Start stille og roligt op

Lad være med at kaste dig over de sværeste og mest komplekse opgaver den første dag. Start med de nemme ting, så du kan komme stille og roligt i gang. På den måde oplever du at få noget fra hånden fra dag ét.

Giv dig selv lov til at være bagud

Når du kommer tilbage fra ferie, vil der typisk være noget arbejde, som du er bagud med. Forvent ikke, at du kan nå det hele på de første arbejdsdage. Giv dig selv lov til at være bagud og indhente arbejdet i et passende tempo. Dine kolleger og samarbejdsparter har det jo på samme måde.

Undgå overarbejde

De fleste vender tilbage til en travl hverdag, og det kan være fristende at starte efter ferien med et par ekstra lange arbejdsdage for at indhente nogle opgaver. Lad være med det – ellers får du ødelagt den restitution, som du har oparbejdet i ferien.

Sig til hvis du har brug for hjælp

Bed kollegerne eller din leder om hjælp, hvis du har brug for det. Opgaverne er ikke dit ansvar alene, men det er dit ansvar at melde ud, hvis der er noget, du har brug for hjælp til. Får du ikke den nødvendige hjælp, og oplever du et alt for hårdt arbejdspres, bør du drøfte situationen med din tillidsrepræsentant.

Tag godt imod dine kolleger

Når man møder på arbejde den første dag efter ferien, så er det rart at blive mødt med et smil og en velkomst, der kan få en til at føle, at man har været savnet og bliver anerkendt. Gør gengæld. Og giv dig tid til at udveksle gode sommerferiehistorier med dine kollegaer – det skaber glæde og energi i arbejdsfællesskabet.

Skab små lommer af feriestemning hele året

De aktiviteter, som lader dig op i ferien, kan du med fordel lægge ind i din planlægning resten af året. Sæt allerede nu tid af til at være sammen med venner og familie, tage på skovtur, gå til koncert, læse bøger, eller hvad der giver netop dig energi. Men tag det med ro de første par uger, så du ikke får lagt for meget i kalenderen.


Hedebølge – hvad gør vi?

Hedebølge giver ikke ret til at holde fri fra arbejde. De høje temperaturer accepteres af Arbejdstilsynet. Men meget høje temperaturer kan give gener og udgøre en helbredsrisiko. Derfor bør man tage visse forholdsregler som at holde pauser i rum med lavere temperaturer eller udendørs.

Og ifølge Arbejdstilsynet skal risikogrupper som gravide, ældre og medarbejdere med hjerte- eller lungesygdomme eventuelt have længere pauser eller helt undgå at blive udsat for de høje temperaturer.

Tre hurtige tips:

  1. Luft ud og lav gennemtræk om morgenen, når det er køligst, og åbn de vinduer, hvor solen ikke står direkte på.
  2. Hold solens varme ude ved at rulle gardinerne ned og lukke de vinduer, hvor solen ellers skinner ind.
  3. Hold pauser, drik vand og husk salt.

» Læs mere om hedebølge og forholdsregler og tal med din arbejdsmiljørepræsentant, hvis I er meget plaget af varmen.

Kilder: Elisabeth Huus Pedersen, arbejdsmiljøkonsulent i Dansk Socialrådgiverforening, arbejdsmiljoweb.dk og Teknologisk Institut.