Sporskifte: ”Min erfaring med udsatte voksne gør mig til en stærkere rådgiver for børn”
Steeff Hansen læste til socialrådgiver for at gøre en forskel for børn og unge. Men han valgte at begynde sit arbejdsliv på voksenområdet for at blive bedre i stand til at forstå forældrene til de udsatte børn og unge, han skal hjælpe.
Steeff Hansen vidste allerede, at han ville arbejde med børn og unge, da han begyndte at læse til socialrådgiver. Alligevel var han stærkt interesseret i voksenområdet på studiet, og det holdt han fast i, da han skulle søge job.
– Jeg ville have indblik i dynamikkerne i familier med børn med udfordringer, så jeg kan blive den bedst mulige rådgiver for børn og unge. Derfor gik jeg bevidst efter at komme til at arbejde med voksne, fortæller Steeff Hansen om sit første job i socialforvaltningen i København.
Han havde regnet med at blive i et par år, men det endte med fem et halvt.
– Jeg havde gode kolleger og følte mig tilpas udfordret. Jeg lærte om de forskellige tilbud til voksne, og at det er vigtigt at møde dem med anerkendelse, empati og nysgerrighed efter, hvad der ligger bag deres udfordringer.
Alligevel holdt han fast i, at han ville skifte til børne- og ungeområdet.
– Det var en aftale, jeg havde lavet med mig selv, så sidste år blev jeg børnerådgiver i Ballerup Kommune, siger Steeff Hansen, som ikke forberedte sig særligt op til skiftet.
– Den grundige forberedelse har ligget i min egen plan for, hvor jeg bedst muligt kan bidrage med de kompetencer, jeg har oparbejdet.
Stadig meget at lære
Skiftet har på mange måder opfyldt det, Steeff Hansen drømte om.
– Jeg sidder med alle slags børnesager, og det er især i anbringelsessagerne, at jeg får opfyldt min søgen efter at gøre en forskel for de allermest udsatte. Samtidig føler jeg mig udfordret fagligt, for jeg har stadig meget at lære.
Når han første gang møder forældrene til et barn, som skal anbringes, trækker han på sine erfaringer fra voksenområdet.
– Jeg prøver at forstå forældrenes komplekse situation. Hvis de selv har en sag, ved jeg, hvad de går igennem. Så jeg dømmer dem ikke, men er nærværende og anerkendende i samtalen. Jeg møder dem med ro og prøver at skabe forståelse for, at vi er sammen om at ville gøre det bedst muligt for deres barn.
Nogle forældre giver udtryk for, at de kan mærke, at den 36-årige socialrådgiver møder dem med nærvær, mens andre ser ham som repræsentant for et system, de har dårlige erfaringer med.
– Jeg italesætter, at jeg godt ved, at de ikke bryder sig om min rolle, så vi får elefanten i rummet frem i lyset, siger han.
Skift med omtanke
Steeff Hansen vil ikke opfordre andre til blot at springe ud i det, hvis de overvejer at skifte spor. I stedet bør de sætte sig ind i, hvad der kan være spændende for dem at arbejde med.
– Det er vigtigt at skifte spor med omtanke, så tal med nogle fra området og undersøg, hvad organisationen kan give dig. Man skal ikke bare flygte fra det, der kan være fagligt svært, men søge et sted hen, hvor man kan udvikle sig. At arbejde med mennesker kræver personlig udvikling, så man hele tiden står bedst muligt i samspillet med borgerne, siger Steeff Hansen.
CV Steeff Hansen
36 år, rådgiver i Center for Børn- og Ungerådgivning, Ballerup Kommune
Efteruddannelse Etårigt kursus for ledertalenter, Københavns Kommune
- 2023- Center for Børn- og Ungerådgivning, Ballerup Kommune
- 2017-2023 Socialforvaltningen, Københavns Kommune
- 2017 Uddannet fra Professionshøjskolen Metropol på Frederiksberg
Søg tilskud til din efteruddannelse
Vil du gerne efter- eller videreuddanne dig, og har du aftalt det med din arbejdsgiver, så kan du søge økonomisk støtte fra kompetencefonden på dit ansættelsesområde: Det kommunale, regionale eller det statslige område. Midlerne til kompetencefondene er et resultat af Dansk Socialrådgiverforenings overenskomstforhandlinger.
» Læs mere på socialraadgiverne.dk/kompetencefonde