Robust, fleksibel og ansvarsfuld – kan jeg matche det?

TANKER FRA PRAKSIS: Som næsten færdiguddannet socialrådgiver kan man undre sig over, hvordan man skal leve op til jobopslagenes flertydige forventninger.

Bachelor er i fuld gang, og jeg er meget snart færdiguddannet socialrådgiver. I den forbindelse er jeg så småt begyndt at se på ledige jobs, og har efterhånden læst en del jobopslag.

Forventninger, som er skrevet i jobopslaget, er jo sikkert gennemtænkt som vigtige kvalifikationer, så de får lige præcis den medarbejder, de mangler. Derfor gransker jeg mig selv for at finde ud af, om jeg kan opfylde kravene, for det må jo være i alles interesse at finde lige præcis den, der matcher. Dog virker det til, at mange af de forventninger, der er nedfældet, er uklare og kan defineres meget individuelt.

Jeg undrer mig særligt over …

“Robust medarbejder”. Jo, jeg er da rimelig robust, men i forhold til hvad? For jeg kan da bestemt også være usikker.

“Kan trives i en travl hverdag”. Jamen, betyder det, at jeg skal forvente, at jeg konstant er bagud? At jeg skal beregne overarbejde? At jeg ikke må sige fra? Eller hvor travl er travl?

“Er positiv” – Jamen, det er jeg da, men jeg kan da bestemt også være negativ. Så hvor positiv? Skal jeg smile konstant? Eller hvad forventes der?

“Fleksibel” – Ja, jeg er da fleksibel, men har da også situationer, hvor jeg ikke er.

“Målbevidst” – Ja, hvis det giver mening, så er jeg da.

“Ansvarsfuld” – Jo, det tænker jeg da bestemt, men der er da også områder, hvor jeg ikke tager ansvar.

“Kan arbejde selvstændigt” – Ja, altså jeg er 32 år, selvfølgelig kan jeg arbejde selvstændigt. Samtidig kan jeg da også have brug for støtte i nye eller svære opgaver?

“Klar og tydelig i kommunikationen” – Ja, men det er sørme da ikke nemt… Hvis vi tager udgangspunkt i, at jeg bare skal være lige så klar og tydelig som jeres jobopslag – jamen, så er jeg ikke bekymret!

Måske jeg skal arbejde lidt videre på min ansøgning, inden jeg sender noget ud:

“Nyuddannet socialrådgiver, men også et menneske, som både er robust, men til tider svag. Fleksibel, og alligevel glad for rutiner. Selvstændig, men har brug for andre. Positiv, men kan også have dårlige dage, hvor negative tanker fylder.

Ansvarsfuld, men tager ikke ansvar for hvad som helst. Målbevidst, men ikke i situationer, hvor det ikke giver mening. Trives i en travl hverdag, men ikke mere end, at jeg også har brug for ro og stabilitet. Klar og tydelig i kommunikation, men sommetider holder jeg også mund eller er uklar, hvilket sikkert også er en fordel. Desuden opfyldes kvalifikationer som: En anelse provokerende, rebelsk og reflekterende…”