PRAKSISKLUMMEN: Goddag, jeg vil gerne se på en værge, tak
Jeg vidste godt, at der er meget lange sagsbehandlingstider pt. på blandt andet værgemål, så egentligt kom det ikke bag på mig, at vi først blev indkaldt til en personlig samtale et år efter, at jeg havde bestilt samtalen.
En af mine borgere – lad os kalde hende Sonja – kom til mig i december 2023 i Hjemløse- og Udsatteenheden i Københavns Kommune og ville gerne have ” en værge ligesom en af mine venner har, for det er bare så svært at overskue min økonomi”. Jeg bestilte derfor en telefonisk samtale i Familieretshuset og sendte den endelige skriftlige ansøgning 22. januar 2024.
Jeg vidste godt, at der er meget lange sagsbehandlingstider pt. på blandt andet værgemål, så egentligt kom det ikke bag på mig, at vi først blev indkaldt til en personlig samtale et år efter – nemlig 16. januar 2025. Selve værgemålet jf. VL § 5 faldt endeligt på plads 14 dage efter samtalen.
Da vi skulle til den personlige samtale, som vi som nævnt havde ventet på i et helt år, ville Sonja ikke med. Men jeg fik hende ”overtalt” ved at understrege, at det ikke var farligt, at jeg ville være ved hendes side hele tiden – og at hun jo selv havde efterspurgt den støtte, en værge kan give hende.
Jeg er meget bevidst om den relationelle magt, jeg har. Sonja stoler næsten blindt på, at jeg vil hende det bedste. Det i sig selv er en kæmpe tillidserklæring og et stort privilegium, der naturligvis forpligter. Sonja mente, at jeg skulle være hendes værge, men sådan hænger vores systemer ikke sammen – i dette specifikke eksempel med rette.
Selve samtalen i Familieretshuset var såmænd fin nok, men der synes også at være en meget tung arbejdsgang, hvor en medborger skal vente i 14 måneder på at kunne få hjælp fra en økonomisk værge.
Der er plads til forbedringer! Forbedringer, som jeg har skrevet om til Peter Hummelgaard, der er i gang med at se på og justere værgemålsloven.
I forbindelse med turen til Familieretshuset gav Sonja mig i øvrigt det største kompliment, jeg kan tænke mig. ”Du er et godt menneske”, sagde hun.
I lige måde Sonja, tak for din tillid.
Formålet med at ændre værgemålsloven er ifølge Justitsministeriet, at de lange sagsbehandlingstider kan nedbringes. Lovudkastet lægger blandt andet op til at reducere antallet af dispositioner, hvor værgerne skal have Familieretshusets godkendelse. Det forventes, at ændringerne træder i kraft 1. juli 2025.
af Lone Engels, der er socialrådgiver, Hjemløseenheden, Københavns Kommune