PRAKSISKLUMMEN: Der venter et langt sejt træk

Af Ida Louise Jervidalo, der er ­fællestillidsrepræsentant, Beskæftigelse, Aarhus Kommune

Hvilken surrealistisk tid vi gennemlever lige nu. På meget kort tid har alt forandret sig til noget, vi aldrig har set før. I skrivende stund er mange socialrådgivere i det kommunale Danmark hjemsendt på grund af corona – på nær kolleger i beredskab og i kritiske funktioner.
Allerede nu – efter første uge i undtagelsestilstand – har vi en sundhedskrise, som får massiv indflydelse på vores arbejdsmarked med stigende ledighed. Alene i denne uge har mere end 21.000 meldt sig ledige på landsplan – det er en firedobling i antallet af nye ledige i forhold til normalt.

Vi er alle i den grad blevet mindet om, hvor vigtigt det er at have et stærkt sikkerhedsnet for hele samfundet og for de mest udsatte, der oplever de største konsekvenser. For socialrådgiverne i beskæftigelsesindsatsen venter der helt sikkert et langt sejt træk; ikke mindst på den anden side af krisen med at hjælpe vores borgere tilbage i job.

Lige nu knokler kollegerne i vores visitationer på højtryk med at få startet alle de mange nye kontanthjælpssager op, så vores ikke-forsikrede borgere kan blive sikret et forsørgelsesgrundlag, når lønindtægten udebliver.

En af de mest markante procentuelle stigninger i ledighed her i Aarhus er sket for vores unge på kontanthjælp- og uddannelseshjælpsområdet, hvor vi i denne uge har set en stigning på næsten 500 procent sammenholdt med samme uge sidste år. Det er virkelig voldsomt; og det er barskt for alle at gå fra en virkelighed med jobfremgang og vækst til en stigende arbejdsløshed og recession. De grupper, som er dårligst rustet – vil også få vanskeligst ved at rejse sig igen, og det vil i den grad komme til at kalde på socialrådgivernes faglighed i beskæftigelsesindsatsen fremover.