”Det handler om tillid til, at vi er til at stole på”
Hvordan får man fat i de mest udsatte unge i boligområder, der har været på ghettolisten? En del af svaret ligger i tid og tillid – og anonymitet. Det har Lise Emmick Coate s og hendes to kolleger erfaret i gadeplansprojektet ”Ny start” på Nørrebro i København.
Jeg er helt vildt glad for mit arbejde. Især muligheden for at arbejde så frit med de unge. Det er et projekt, og hensigten er, at vi skal prøve af, hvad der virker. Vi er på mange måder en slags kompenserende voksne. Vi hjælper og støtter de unge med alt fra at blive skrevet op til bolig, hente en gratis sofa, kontakt til UU-vejleder, graviditetstest, søge opholdstilladelse – og så alt det svære, som ofte kommer hen ad vejen, når der er opbygget tillid.
En vigtig opgave er også at sikre, at de unges stemmer bliver hørt. Når jeg sidder til møder, på jobcentre eller skoler, så bliver min rolle at hjælpe de unge med at få sagt det, der skal siges. Og at hjælpe de unge med at forstå det, der sker.
Vigtigt at være fleksibel
Jeg har prøvet at stå og ordne skimmelsvamp i en lejlighed, fordi det var så massivt, at man ikke kunne trække vejret. Jeg har været med en bange, ung kvinde ude og hente noget, hun havde efterladt hos en fyr, der ikke var særlig rar – og jeg har måttet rykke ud i weekender og aftener. Det betyder noget at være fleksibel: ”Nu brænder lokummet, vi ses om en time”.
Jeg kan ikke regne med ret meget planlægning, og jeg bliver tit brændt af. Så jeg ved aldrig, hvordan min dag ser ud – næste uge aner jeg ikke noget om. Det tog mig lige lidt tid at vænne mig til. I dag skal vi på tur – arrangeret af de boligsociale medarbejdere – med en gruppe drenge, der larmer lidt i området. Vi skal klatre, og i går lød det, at en syv til otte stykker af drengene kommer. Men det ved man aldrig.
Tid og tillid
Tid er en vigtig faktor. Det tog et par år, før vi for alvor var i de unges bevidsthed herude. Men de kan kende os nu, de henviser hinanden til os, og hvis vi har hjulpet, så kommer de tilbage. Som sagt: Det handler om tillid. Tilliden til, at vi er til at stole på. Mange af de unge har slået sig på de voksne hjemme, i skolen og på systemerne. Derfor betyder det noget for mange af dem, at vi er et anonymt tilbud. Jeg tager ikke notater, der bliver sendt videre.
Jeg havde for eksempel en ung pige, hvor det tog 11 måneder, før hun turde fortælle mig, hvad hun var vokset op med derhjemme. Der er flere unge, som er vokset op med vold, psykisk sygdom og mange konflikter, og familierne har prøvet hårdt på at holde kommunen udenfor, også fordi det er skamfuldt.
Projektet stopper med udgangen af februar næste år, men det vil være mega-ærgerligt, hvis det ikke forsætter i en eller anden form. For vi har faktisk formået at få fat i de unge.
Ny Start er et fireårigt gadeplansprojekt i Københavns Kommune med start i 2021. Projektet dækker tre boligområder, som har været på ghettolisten. Målgruppen er udsatte unge mellem 12 og 25 år.
CV Lise Emmick Coates
49 år, København
- siden 2021 Kontaktperson i projekt Ny Start, Lundtoftegade og Sigynsgade, Borgercenter Børn og Unge, Nørrebro-Bispebjerg, Københavns Kommune
- 2017 – 2021 Gladsaxe Familiecenter, Gladsaxe Kommune
- 2007 – 2017 Bispebjerg Ungerådgivning, Københavns kommune
- 2003 – 2004 Familieafdelingen, Gladsaxe Kommune
- 2014 – Diplom i Familieterapi
- 2003 – Uddannet socialrådgiver