DEBAT: Fleksjobber med urimelig udløbsdato

"Det frustrerer mig meget, at jeg mister mit fleksjob inden alt for længe. Mit job, som betyder alt for mig!"

Jeg er lige fyldt 65 år, og det betyder en snarlig og drastisk ændring i mit liv. Da jeg var 17 år, forulykkede jeg sammen med en kammerat i en bil. Jeg brækkede halsen og endte i kørestol. Efter genoptræning blev jeg invalidepensionist, men tog en HF og blev siden socialrådgiver i 1988 på revalidering med en hvilende førtidspension.

Så arbejdede jeg forskellige steder, både som ansat, frivillig, i jobtilbud mm. I 2001 blev jeg bevilget mit fleksjob og fik for første gang en fast lønseddel. Det betød virkelig meget for mig. Ved at tjene mine egne penge følte jeg mig på lige fod med andre, og det var en stor personlig tilfredsstillelse. Det blev også muligt for mig at rejse til udlandet og få “batterierne” ladet op. Jeg har gennem mange år rejst til Spanien flere gange om året. Det er både dejligt og nødvendigt på grund af mine kroniske smerter efter ulykken.

Jeg har nu været socialrådgiver i Frivilligcenter SR-Bistand i 32 år. Her rådgiver vi mennesker om sociale og juridiske problemer, rådgiver frivillige foreninger og yder gældsrådgivning. Her er jeg glad for at være, for jeg magter opgaverne og kan mærke tilfredsheden ved arbejdstids ophør, hvor min indsats står mål med arbejdspladsens forventninger.

Men… jeg mister snart mit arbejde. For efter gældende regler ryger mit fleksjob ved udgangen af 2021, da min alder således vil være 66½ år. Herefter bliver jeg folkepensionist. Det frustrerer mig meget, at jeg mister mit fleksjob inden alt for længe. Mit job, som betyder alt for mig!

Jeg kan på grund af mit handicap ikke så meget andet end at være socialrådgiver, som jeg til gengæld håndterer godt og ansvarligt. Andre lønmodtagere kan forblive i arbejde med opsat folkepension, efter de har rundet pensionsalderen. Fordi jeg er fleksjobber, har jeg ikke den mulighed, og det oplever jeg som diskriminerende.

En ændring af fleksjob­reglerne er nødvendig, så vi fleksjobbere også får mulighed for at arbejde længere. For mig vil det betyde utroligt meget. Det giver mig mening, livskvalitet og en bedre økonomi.

Kim Lundsgaard Kjær er socialrådgiver i SR-Bistand


Du kan maile til redaktionen@socialraadgiverne.dk