Alenemor på kontanthjælp: Min hjerne er lidt træt

Alenemor til fire. Har været på kontanthjælp i en årrække. Her giver hun et indblik i, hvordan det har påvirket hendes hverdag at leve med økonomisk knaphed.

Alenemor på kontanthjælp: Min hjerne er lidt træt

Illustration: Otto Dickmeiss

Jeg har fire børn – det har været næsten umuligt bare at give dem en barbiedukke, eller hvad de nu gerne ville have til deres fødselsdag. Alene det at give dem en gave til flere hundrede kroner – det skulle der spares op til. Når de virkelig ønskede sig noget, som jeg ikke kunne give dem, har jeg været nærmest grædefærdig. Indimellem har jeg taget et lån og betalt tilbage på det. Og det tager jo dobbelt så lang tid og koster dobbelt så mange penge i sidste ende.

På et tidspunkt, hvor alle bare skulle have en Canadian Goose-jakke, var det også min datters højeste ønske. Jeg har aldrig nogensinde kunnet spare 5000 kroner sammen, så jeg valgte at låne pengene i banken. Jeg har aldrig set så lykkeligt et barn. I den tid jeg har fået kontanthjælp, har det virkelig været svært at gøre som alle andre – at give sine børn de ting, de gerne vil have. Computer, mobiltelefon, playstation.

Hvor langt rækker pengene?

Det værste ved at være økonomisk presset er, at man er nødt til at skære helt ind til benet og hele tiden tænker på, hvor langt pengene rækker. Forsikringer har jeg ikke haft råd til, selv om det er utrolig vigtigt. På et tidspunkt havde jeg en ansvarsforsikring, men så var jeg nødt til at skære det fra. Sådan er det med mange ting.

En af de måder, som jeg har overlevet på, er ved hele tiden at gå på tilbudsjagt. Ved at købe tøj, når der er udsalg for eksempel i slutningen af vintersæsonen, så kan børnene passe tøjet det efterfølgende år. Hvis man er heldig, kan man måske få tøjet til halv pris eller under halv pris. For ellers havde jeg ikke råd til at købe tøj til fire børn. Og mad. Man skulle tænke i store gryder. Billig mad. Tilbudsmad. Det kunne være en spaghettiret, det kunne være kylling i karry med ris. Det skulle være noget, som kunne række langt – helst til to dage.

Jeg har en fryser, og når der er gode tilbud, køber jeg ekstra mad, så skulle det gå helt galt, har vi ris og et eller andet, vi kan slå sammen. Så det er ikke, fordi vi dør af sult, men det kan være madpakken til min yngste, som går i gymnasiet, der skrider lidt. Nogle gange køber vi overskudsmad fra supermarkederne via To Good To Go – hvor man kan købe to sandwich. Så får hun den med om morgenen, og så får hun eventuelt en om aftenen også. Så har man fået mad for 29 kroner.

Efter at politikerne har indført kontanthjælpsloftet, er det blevet endnu sværere at få budgettet til at hænge sammen. Der er næsten ikke engang til tv-pakken og internet. Jeg skal virkelig tænke over, hvad jeg bruger penge på. Man prøver at overleve.

Jeg får 11.285 kroner udbetalt om måneden i kontanthjælp plus børnebidrag fra faderen og børnetilskud fra staten. Huslejen er på 7000 kroner, hvor jeg får 500 kroner i boligsikring – inden kontanthjælpsloftet blev indført, fik jeg cirka 3000 kroner i boligsikring, så det er rigtig mange penge at miste for os. Hver måned afdrager jeg 2000 kroner på lån, TV-pakke og internet koster 500 kroner, og så kommer der gas og el oveni. Vi bruger cirka 400 kroner på medicin om måneden – jeg får medicin for forhøjet blodtryk, astma og smertestillende for ryggen. Min yngste får ADHD-medicin og medicin imod pollenallergi.

Kan ikke overskue at flytte

Jeg har en tre-værelses lejlighed og har boet her med alle børnene – det meste af tiden som alenemor. Den yngste er 16 år og bor som den eneste stadig hjemme, den ældste er 28 år. Da alle boede hjemme, sov jeg i stuen. Når min yngste bliver 18 år, mister jeg børnetilskuddet, som jeg får hver tredje måned, og de 1400 kroner, som jeg får i børnepenge fra faderen.

Det er ikke sikkert, at jeg har råd til at blive boende, og det gør mig meget nervøs. Jeg er meget glad for at bo her, og kan næsten ikke overskue at skulle flytte. Dét gør mig ked af det. Sådan er livet nogle gange – fordi man har truffet de valg, man har. Det kunne måske have været anderledes.

Det startede med en dårlig barndom og en mor, som ikke sparkede én bagi til at tage en uddannelse. Min mor var kæreste med en mand, som ikke var min far. Vi var ofte alene hjemme. Nogle dage fik vi ikke madpakke med i skole, andre gange fik vi ikke aftensmad.

Jeg har gået i skole i syv år, men min mor flyttede hele tiden. Jeg tror, at vi flyttede 14 gange. Det betød, at jeg aldrig fik rigtige venner, og jeg fik ikke det skolemæssige med. Jeg kan godt regne og skrive – men det er svært for mig at sætte et brev ordentligt sammen og finde rundt i reglerne for store og små bogstaver.

Det værste er, at jeg aldrig fik en uddannelse. Jeg ville gerne være sygeplejerske eller jordemoder, og jeg startede også lidt op på noget, da jeg havde fået min yngste, men jeg kunne simpelt hen ikke fange energien til det. Jeg kunne bare ikke komme derhen.

Hvis jeg ikke havde været så presset på økonomien, så kan det godt være, at jeg havde fået taget en uddannelse. Det er svært at sige, men det kunne jeg godt forestille mig. Bekymringerne har overtaget livet. Jeg kan næsten ikke tænke på andet, end at der skal være til dagen og vejen.

Nu er det næsten for sent med uddannelse, selv om jeg brænder for at være noget for andre. Men den dag i dag har jeg det ikke så godt. Jeg bruger utrolig megen energi på at få det hele til at hænge sammen økonomisk. Min hjerne er lidt træt. Og så kæmper jeg også med noget sygdom – stress og klaustrofobi. Nogle gange siger jeg til mig selv, at jeg aldrig er blevet til noget, men så giver jeg mig selv et klap på skulderen og siger: Du har da været en god mor.

Kvinden, som ønsker at være anonym, er midt i halvtredserne og har været på kontanthjælp i en årrække kun afbrudt at forskellige tilbud om aktivering og arbejdsprøvning. Nogle fakta er ændret for at sløre hendes identitet. Redaktionen kender hendes identitet.