Er du stresset? Sådan kan du få hjælp fra din fagforening

Hjertebanken, søvnmangel og problemer med hukommelsen? Hvis du har symptomer på stres, er det vigtigt at reagere på dem, før de udvikler sig.

Mange socialrådgivere bliver stressede, fordi de ikke har tiden til at bruge deres faglighed, eller fordi økonomi og bureaukrati sætter fagligheden under pres. Faktisk er socialrådgiverne den mest stressede faggrupper, viser en ny undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).

– Det gør mig både ked af det og virkelig vred. Det er så utroligt urimeligt, at mange af jer, der bruger jeres arbejdsliv på at støtte og hjælpe andre mennesker videre, skal arbejde under et så massivt pres hver dag, siger Dansk Socialrådgiverforenings formand Mads Bilstrup.

Han opfordrer alle medlemmer, som har problemer med det psykiske arbejdsmiljø, til at gøre brug af deres fagforening. Dansk Socialrådgiverforening kan bistå dig, hvis du allerede er blevet stresset, og I kan på arbejdspladsen få bistand til at rette op på det psykiske arbejdsmiljø, før det når så langt.

Test om du er stresset

Hvis du oplever symptomer som hjertebanken, søvnmangel og problemer med hukommelsen, kan du starte med at teste dit stressniveau, og få en indikator på, hvor alvorlige dine symptomer er.

Har du alvorlige stresssymptomer, skal du kontakte din læge. Det er også en god ide at tage en snak med din tillidsrepræsentant eller arbejdsmiljørepræsentant. De kan hjælpe dig med at tage snakken med ledelsen, hvis du har brug for, at dit arbejde bliver organiseret på en bedre måde, eller om der for eksempel er særlige opgaver, du skal friholdes fra i en periode.

Du er også altid velkommen til at ringe til den DS-konsulent, som er tilknyttet din arbejdsplads. Find kontaktoplysninger her.

Du kan bruge DS-konsulenterne, hvis du har brug for vejledning, eller hvis du allerede er sygemeldt med stress. Men de kan også hjælpe tillidsrepræsentanten eller arbejdsmiljørepræsentanten med at opstarte en proces og en dialog med ledelsen om, hvordan I får rettet op på et dårligt psykisk arbejdsmiljø. Her kan I med fordel tage udgangspunkt i disse 10 gode råd om, hvordan man forebygger stress i fællesskab.

Få gratis rådgivning om jeres psykiske arbejdsmiljø

Hvis I på jeres arbejdsplads er enige om, at I har problemer med det psykiske arbejdsmiljø, men ikke ved, hvordan I løser problemerne, så kan I søge om et rådgivningstilbud. Som en del af overenskomstforhandlingerne har det forhandlingsfællesskab, som DS er en del af, indgået aftaler med KL og Danske Regioner om gratis rådgivningstilbud om psykisk arbejdsmiljø.

» Tilbud til kommunale arbejdspladser

Arbejdsmiljø øverst på dagsordenen

Ved siden af arbejdet med at hjælpe socialrådgiverne på pressede arbejdspladser med at stå sammen og kræve ordentlige arbejdsforhold, kæmper Dansk Socialrådgiverforening en politisk kamp for, at de ansvarlige politikere løser de massive problemer med det psykiske arbejdsmiljø.

– Vi presser på for at få politikerne på Christiansborg til at forstå, at ordentligt socialt arbejde kræver tid og ressourcer. Derfor er de nødt til at løsne tøjlerne om kommunernes økonomi, så der kan komme flere penge til velfærden og det sociale område, og at de skal stoppe med at skære ned på Arbejdstilsynet, siger Mads Bilstrup.

Dansk Socialrådgiverforening har sat arbejdet for et bedre arbejdsmiljø øverst på dagsordenen i de kommende år.

– Vi arbejder i de enkelte kommuner for at få lokalpolitikerne til at investere i et ordentligt arbejdsmiljø. De er nødt til at sikre, at der er medarbejdere nok til at få opgaverne løst til tiden og med kvalitet, og at kassetænkning ikke trumfer de faglige vurderinger, siger Mads Bilstrup.

– Derudover arbejder Dansk Socialrådgiverforening på at klæde vores tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter rigtigt godt på til at tage dialogen – i nogle tilfælde kampen – med ledelsen, når arbejdsvilkårene ikke er i orden.