DS til politikerne: Let adgangen til førtidspension
Hvis man er for syg til at arbejde, skal man have ret til førtidspension og ikke cykle rundt i systemet på årelange ressourceforløb uden indhold. Det var et af flere budskaber, da Majbrit Berlau holdt oplæg for politikerne under onsdagens høring på Christiansborg
Det er for svært at få førtidspension, og borgerne skal have meningsfulde ressourceforløb tidligt i forløbet. Det var hovedbudskaberne til politikerne fra formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau, da hun onsdag var inviteret til at holde oplæg om reformen af fleksjob og førtidspension på Christiansborg.
Det var Folketingets beskæftigelsesudvalg, der havde indkaldt til høring med det formål at gøre status over den omdiskuterede reform fra 2012 forud for den forestående revision af lovgivningen.
– Adgangen til førtidspension skal lempes. Man står ikke uden for fællesskabet, fordi man er på førtidspension, slog hun indledningsvis fast og efterlyste dernæst hurtigere afklaring af borgerne.
– For mange borgere løber rundt på kontanthjælp i for mange år. Efter et år skal der være en afklaring af borgeren, og hvorfor kan vi ikke etablere en afklaringsgaranti, ligesom behandlingsgarantier i sundhedsvæsenet? spurgte hun.
Opblødning af reglerne for førtidspension, tidligere afklaring og ressourceforløb med kvalitet er nogle af de i alt 13 forslag til ændringer af loven og kommunernes praksis, som DS sidste år sendte til politikerne. Men allerede da reformen lå i støbeskeen, advarede socialrådgiverne mod at gøre det til en spareøvelse, som spænder ben for ordentlige ressourceforløb.
– Man lavede reformen og bad samtidig kommunerne om at spare mere end en milliard kroner, men indholdet af ressourceforløbene er afgørende. Derfor bør loven stille krav om kvalitet i forløbene, sagde Majbrit Berlau og understregede, at kommunerne kan nå langt ved at investere i indsatsen for udsatte borgere.
– Der er et kæmpe potentiale i at investere på det her område og på den måde skabe bedre liv for borgerne.