Julehjælp er en trist nødvendighed

Debatindlæg af Dansk Socialrådgiverforenings formand Majbrit Berlau, bragt i Ekstra Bladet.

Den triste sandhed er desværre, at der findes familier i Danmark, som ikke har råd til at holde jul – og der kommer stadig flere af dem på grund af beskårede sociale ydelser, som også rammer børnefamilierne.

Det er dejligt og vigtigt, at Dansk Folkehjælp og Ekstra Bladets med deres Julehjælp samler ind til disse familier. Det er dog trist, at stadig flere familiers sociale og økonomiske rum til at fejre jul afhænger af ”almisser” og fremmedes gavmildhed.

Trist er det også, at socialrådgivere over hele landet må henvise folk til julehjælp, da der ikke er mulighed for at yde ekstra støtte, blot fordi det er jul.

Det kan dog være en klog investering at sikre, at familier kan holde jul. For børns selvværd og følelse af at være med i fællesskaber omkring eksempelvis jul kan være afgørende for deres muligheder senere i livet, viser undersøgelser fra blandt andet SFI.

Jeg savner politisk fokus på, at fattigdom også skyldes strukturelle forhold, som kræver politisk løsning. Skal vi den uheldige juletradition for rekord i uddeling af julehjælp til livs, så skal det politiske system på banen. Og de laveste af de sociale ydelser hæves.

I mellemtiden er det vigtigt at støtte op om julehjælpen, så vi sikrer alle børn en god jul.