Tillidsfolk i Gribskov i fælles kamp – giver arbejdsgiver rødt kort

Nedskæringer i Gribskov Kommune og en efterfølgende fyring af 12 medarbejdere i kommunen, herunder en socialrådgiver, uden at medarbejderne er blevet inddraget, har fået en historisk enig medarbejderside til at give arbejdsgiver ’det røde kort’.

Tillidsfolkene i Gribskov havde gennem en længere periode søgt dialogen og forhandlingens vej med arbejdsgiver. Efter mange mødetimer og en slidsom proces var det en enig medarbejderside, der valgte først at give arbejdsgiver det gule kort og derefter det røde kort for at tilsidesætte MED-aftalens regler ved at gennemføre afskedigelserne uden at informere og inddrage tillidsfolkene i beslutningen.

Når arbejdsgiver får det røde kort, betyder det, at KL og Forhandlingsfællesskabet skal afgøre, om arbejdsgiver har tilsidesat deres forpligtelser og skal betale en bod.

DS-fællestillidsrepræsentant i Gribskov Emmy Vad er repræsentant i Hoved-MED og har været med i forløbet hele vejen:

– Det er historisk i Gribskov, at en 100 procent enig medarbejderside i Hoved-MED giver det røde kort til arbejdsgiver. Men det kommer bestemt ikke af ingenting. Vi har været samarbejdssøgende i rigtig lang tid og har forsøgt at finde løsninger med arbejdsgiver, men vi måtte til sidst sige, at nok er nok!

Det er meget sjældent på socialrådgivernes arbejdspladser, at MED-udvalgene giver arbejdsgiver det røde kort. Det betyder ikke, at samarbejdet fungerer upåklageligt og efter reglerne alle steder, men at et rødt kort til arbejdsgiver er en lang og sej proces, som først og fremmest tjener et langsigtet formål om at styrke samarbejdet imellem medarbejdere og ledelsen i fremtiden ved at overholde MED-aftalen.

Forventeligt vil KL og Forhandlingsfællesskabet i løbet af foråret afgøre, om arbejdsgiverne i Gribskov har tilsidesat deres forpligtelser og skal betale en bod.

Dansk Socialrådgiverforening venter spændt på deres beslutning, og sender i mellemtiden store skulderklap til vores seje tillidsfolk. Stor respekt for deres fællesskab i kampen for en større sag, som kan få betydning på mange andre arbejdspladser!