Staten sat på plads: Må ikke underbetale socialrådgivere

Moderniseringsstyrelsen ville ansætte en socialrådgiver-leder på en individuel kontrakt med lavere betaling end den gældende overenskomst. Socialrådgiverforeningen har nu fået rettens ord for, at ansættelsen var imod reglerne.

Staten må ikke ansætte medarbejdere på individuelle kontrakter, hvis området allerede er dækket af en overenskomst. Det står klart efter en ny kendelse i en faglig voldgiftssag.

I den konkrete sag ville Moderniseringsstyrelsen – den styrelse, der agerer arbejdsgiver på vegne af Staten – i forbindelse med en ansættelse af en socialrådgiver i en lederstilling i Kriminalforsorgen ikke acceptere, at den pågældende socialrådgiver blev ansat på Dansk Socialrådgiverforenings gældende overenskomst.

Trak styrelsen i retten

I stedet skulle socialrådgiveren ansættes på en individuel kontrakt og til en klar underbetaling.

– Dette er aldeles uacceptabelt, og derfor bad Dansk Socialrådgiverforening vores forhandlingsfællesskab på statens område, CO10, om at indlede en faglig voldgiftsag, fortæller DS-formand Majbrit Berlau.

Eftersom voldgiftsretten afgjorde sagen til Dansk Socialrådgiverforenings fordel, kan den pågældende socialrådgiver nu se frem til at få overenskomstmæssige forhold.

Afgørelse er vigtigt signal

Majbrit Berlau glæder sig over kendelsen, som hun ser som et vigtigt signal til arbejdsgiverne om, at de skal overholde socialrådgivernes overenskomster.

– Desværre er det ikke en selvfølge, at arbejdsgivere overholder den indgåede overenskomst. Derfor er vi konstant opmærksomme på overenskomstbrud, og vi er parate til at føre de sager, som beskytter socialrådgiverne og vores overenskomster, understreger hun.