Socialrådgivernes tillidsfolk vil have pensionen op

Når Dansk Socialrådgiverforening i 2018 igen skal forhandle overenskomster, bør det klare mål være at hæve medlemmernes pensionsprocent. Sådan lød det fra deltagerne, da DS 7.-8. marts holdt konference for socialrådgivernes tillidsrepræsentanter.

En lang række økonomer peger på, at finanskrisen er bag os, og efter at socialrådgiverne ved både OK11 og OK13 oplevede tilbagegang i reallønnen, bød de seneste overenskomstforhandlinger i 2015 på et langt mere positivt resultat med reallønsstigninger.

Siden da har prisudviklingen udelukkende været til socialrådgivernes fordel, og den nuværende økonomiske situation giver grobund for forsigtig optimisme forud for overenskomstforhandlingerne i 2018.

Det sagde Mads Bilstrup, formand for Dansk Socialrådgiverforenings Region Nord, da han på DS’ TR-konference 7.-8. marts holdt workshop om netop socialrådgivernes krav til løn og pension ved OK18-forhandlingerne.

– Ved OK15 havde vi et mål om, at vi i løbet af overenskomstperioden, der som bekendt udløber i 2018, skulle have indhentet faldet fra de to seneste overenskomstforhandlinger. Og på nuværende tidspunkt i overenskomstperioden er vi faktisk pænt foran det mål, lød det fra regionsformanden.

TR-Konferencen kickstarter DS’ kravsindsamling til OK18, hvor Dansk Socialrådgiverforenings medlemmer rundt om i landet i fællesskab med deres tillidsrepræsentant indsender prioriteringer af OK-krav til DS’ forhandlingsdelegation.

Smæk på pensionen

Som en del af forberedelserne til OK18 har DS’ hovedbestyrelse diskuteret behovet for at hæve pensionsprocenten for især de kommunalt ansatte socialrådgivere, der i øjeblikket ligger på 14,7 procent.

– Vi har talt om at sætte et mål om 16 procent i pension. For hvis man får 16 procent i pension gennem et arbejdsliv, så kan man leve for 70-80 procent af sin lønindkomst, når man går på pension, afhængigt af, hvor mange år, man skal leve af sin pensionsopsparing, fortalte Mads Bilstrup.

Den udmelding mødte anerkendende nik fra deltagerne.

  • Renten er lav i øjeblikket, og det bør vi udnytte, sagde Torben Slot, tillidsrepræsentant i Jobcenter Horsens, og tilføjede:
  • Derfor synes jeg, at vi bør prioritere at få knaldet noget ekstra oven i pensionsprocenten ved OK18.

Andre påpegede, at deres kolleger i højere grad end tidligere anerkender vigtigheden af at prioritere en god pensionsordning.

De statsansatte socialrådgivere og socialrådgivere i lederjob i kommuner og regioner har i øjeblikket en pensionsprocent på 18.