Socialrådgiverne støtter filippinske chauffører med 10.000 kroner

De filippinske chauffører har brug for en global fagbevægelse og grænseoverskridende socialpolitik. Derfor støtter vi socialrådgivere chaufførernes kamp, lyder det fra Dansk Socialrådgiverforenings formand, Majbrit Berlau.

15 kroner i timen og et liv under kummerlige forhold. Det er virkeligheden for de primært filippinske chauffører, som arbejder for det danske transportfirma, der efter Fagbladet 3F’s afsløringer nu efterforskes for menneskehandel.

Socialrådgiverne hos Center mod Menneskehandel arbejder lige nu for at hjælpe chaufførerne, og Dansk Socialrådgiverforening støtter 3F’s indsamling til chaufførerne med 10.000 kroner.

Chaufførerne forsørger deres familier i hjemlandet og kan derfor kun tage kampen for bedre vilkår op, hvis de får hjælp. De har nu afvist den brutale arbejdsgivers ’tilbud’ om en lønforhøjelse til 20 kroner i timen, men står i en håbløs situation.

Hvis vi skal vinde kampen mod social dumping og ordentlige løn- og arbejdsvilkår både herhjemme og i resten af verden, kræver det en global fagbevægelse, der står sammen, mener Dansk Socialrådgiverforenings formand, Majbrit Berlau.

– De filippinske chauffører har brug for en global fagbevægelse og grænseoverskridende socialpolitik. Derfor støtter vi socialrådgivere dem i kampen mod kyniske arbejdsgiveres brutale udnyttelse, siger hun.

Går ubeskåret til chaufførerne

Det går allerede godt med indsamlingen, fortæller formanden for 3F Transport, Jan Villadsen, som takker for støtten fra socialrådgiverne.

– Det er rigtig vigtigt, at alle lønmodtagere nu står sammen og siger, at det her er en sag for os alle sammen, siger han.

Pengene går ubeskåret til de 26 chauffører, som ifølge Center for Menneskehandel har været udsat for menneskehandel.

– De har ingenting, men har alligevel stået fast og sagt, det her skal vi have ryddet op i. De får ingen løn fra virksomheden, fordi de har sagt, at de ikke vil arbejde under de usle vilkår. Derfor er det så utroligt vigtigt, at der er nogle, der – ligesom jer – giver økonomisk støtte, siger Jan Villadsen.

Mange af de filippinske chauffører har stiftet gæld for at komme til Danmark.

– Og en af chaufførerne har en datter, der ligger på sygehuset på Filippinerne. Det koster ham 1200 kroner, og han har ingen penge og kan ikke komme hjem. Derfor går de her penge helt ubeskåret til de 26 chauffører, der faktisk fører faglig kamp for alle chauffører, siger Jan Villadsen.