Socialrådgivere: Ultimatum skader stofbehandling

Det udfordrer og fordyrer indsatsen, når stofmisbrugere skal vælge mellem enten stoffri behandling eller skadesreduktion. Sådan lyder det fra to socialrådgivere, som for nylig repræsenterede Danmark ved FN-topmøde i New York om netop stofbehandling.

Både i Danmark og i andre lande er der en tendens til, at stofbehandlingsindsatsen stiller brugerne over for et ultimatum: Stoffri behandling eller skadesreducerende indsats. Det medfører en række udfordringer, som komplicerer og fordyrer indsatsen.

Sådan lyder det fra socialrådgiverne Jannie Bertz og Karina Vendrup Andersen, som i april var Danmarks faglige repræsentanter ved et FN-topmøde om stofbehandling, UNGASS 2016, som fandt sted i New York.

– Skadesreduktion er ofte synonymt med laveste indsatsniveau. Konsekvensen er, at de tungeste brugere får den mindste indsats, og at brugere tilskyndes til at sige: ”Jeg vil være stoffri,” selv om de måske ikke ønsker det. Eller at stofmisbruget ikke er det væsentligste problem i deres liv, siger Jannie Bertz, som til daglig arbejder som behandler på Kolding Kommunes Misbrugscenter og er formand for Dansk Socialrådgiverforenings faggruppe Stofbehandlere.

Krigen mod narko – en dyr og farlig fiasko

På FN-topmødet var der på tværs af nationaliteter stort fokus på, at krigen mod narko ikke har fungeret, og flere lande havde positive erfaringer med afkriminalisering og skadesreduktion som primær tilgang til behandlingen.

Alligevel blev støtte til disse tilgange ikke vedtaget i topmødets endelige slutdokument, da ikke alle deltagerlande kunne acceptere dem. Det ærgrer de to danske socialrådgivere.

– Det er vigtigt at huske på, at afkriminalisering ikke er det samme som at sige, at stoffer er ufarlige. Men kriminaliseringen medfører en række andre farer for borgerne og udgifter for samfundet. Formålet med en afkriminalisering er at mindske disse risici, siger Karina Vendrup Andersen, som til daglig arbejder i Center for Rusmiddelbehandling i København.

Dansk forbudspolitik fordyrer indsatsen

Også i Danmark er forbud en grundlæggende del af narkopolitikken, og det skader kontinuiteten i stofbehandlingen og tager ressourcer fra både brugere, behandlere og system. Sådan lyder det fra de to socialrådgivere, som i forbindelse med FN-topmødet også holdt møde med sundhedsminister Sophie Løhde (V) om netop forholdene for stofbehandling i Danmark.

– Politikerne taler konstant om evidens. Men der er masser af evidens for, at kriminaliseringen af stoffer og brugere i sig selv er både skadelig og dyr. Den evidens ignoreres ofte. Samtidig ser vi konkrete eksempler på, at den skadesreducerende tilgang giver gevinst både økonomisk og sundhedsmæssigt for brugere og samfundet som helhed, siger Jannie Bertz, som i sit daglige arbejde har set, hvordan det skadesreducerende arbejde har haft effekt.

– Jeg kan skrive under på, at selv gamle, halvsmadrede narkomaner kan gøre fremskridt, når der fokuseres på at mindske de mest skadelige faktorer. Hvis vi sammen kan skabe en god tilværelse for dem, er det jo underordnet, om de kommer ud af eksempelvis en metadonbehandling.

Læs mere om FN-topmødet og forholdene for stofbehandlingsindsatsen i Danmark i Socialrådgiveren, som udkommer 2. juni 2016