Socialrådgiverdage: ”Sådan forebygger I radikalisering”

Udsatte unge har stor mistillid til systemet, og det stiller helt specielle krav til indsatsen mod radikalisering, understreger sociolog Aydin Soei. På Socialrådgiverdage 2015 giver han bud på, hvordan socialrådgiverne bedst forebygger radikalisering.

Det kan være en stor udfordring for socialrådgivere at komme i dialog med kriminelle
og kriminalitetstruede unge, for mange af de unge har stor mistillid til systemet. Det stiller krav til særligt den opsøgende indsats, hvis arbejdet med at forebygge radikalisering af udsatte unge for alvor skal bære frugt.

Det er afgørende, at der er klubber – også for dem over 18 år – hvor socialrådgivere, uddannelsesvejledere og andre klubmedarbejdere møder disse unge og kan opbygge en relation.

Sådan lød det fra sociolog og forfatter, Aydin Soei, som er blandt hovedoplægsholderne på Socialrådgiverdage 2015, da fagbladet Socialrådgiveren interviewede ham i foråret 2015.

Succes er ikke et mønsterbrud

På Socialrådgiverdage 2015, som har åbent for tilmelding frem til 25. oktober, vil Aydin Soei på baggrund af sit mangeårige arbejde inden for integration, kriminalitet, radikalisering og udsatte boligområder give sine bud på, hvordan socialrådgivere bedst håndterer udfordringen med bandekriminalitet og radikalisering af udsatte unge.

– Vi skal passe på med at se det, som om det er Star Wars, siger han om indsatsen for at forebygge radikalisering, som der kom særligt stort fokus på efter terrorangrebene i København i foråret 2015.

– For det er almindeligt kriminalpræventivt arbejde. Socialrådgiverne skal have fokus på de risikofaktorer og faresignaler, som i øvrigt gør sig gældende, når unge vælger en forkert kurs. Og så skal vi have positive forventninger til de unge og fortælle dem, at de ikke er mønsterbrydere, fordi de får en uddannelse – de er ikke en undtagelse, fordi de klarer sig godt og bliver medborgere. Men man er en undtagelse, hvis man bliver medlem af en bande.


Mød Aydin Soei på Socialrådgiverdage

Journalist og sociolog Aydin Soei er blandt andet forfatter til bøgerne ”Skyld – historien bag mordet på Antonio Curra” om to drenges vej ind i en kriminel løbebane og ”Vrede unge mænd – optøjer og kampen om anerkendelse i et nyt Danmark” om udviklingen i landets udsatte boligområder fra slutningen af 1990’erne.

Du kan opleve Aydin Soei på Socialrådgiverdage 2015, hvor han holder oplæg tirsdag den 10. november kl. 11.

På Socialrådgiverdage 2015 vil der desuden være gæstetale fra beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen, samt oplæg fra blandt andre lektor ved Institut for Sociologi og Socialt arbejde Marianne Skytte, psykologiprofessor og forfatter Svend Brinkmann, socialrådgiver og teamleder i Herning Kommunes Sverigesteam Trine Nanfeldt, samt programleder for Arbejdsmarked og uddannelse på KORA, professor Jacob Nielsen Arendt.