Debat om det usynlige overarbejde

Er aften- og weekendarbejde udtryk for fleksibilitet eller for, at arbejdsmængden er for stor? Det usynlige overarbejde - og hvad man kan gøre ved det - kom i fokus, da socialrådgiverne i Helsingør Kommune diskuterede OK18-krav med deres regionsformand.

En FTF-undersøgelse fra foråret 2017 viste, at socialrådgiverne er hårdt ramt af det såkaldte ”grænseløse arbejde”, som blandt andet kendetegnes ved, at arbejdet breder sig ud over den normale arbejdstid og kontorets fysiske rammer eksempelvis via hjemmearbejde.

Fagbladet Socialrådgiveren har tidligere skrevet om konsekvenserne af det grænseløse arbejde, og hvordan man kan komme problemer til livs.

Som en del af forberedelserne til OK18 – og andre fremtidige overenskomstforhandlinger – barsler Dansk Socialrådgiverforening i øjeblikket med forslag til, hvordan netop rammerne for det grænseløse arbejde også kan medføre fleksibilitet til medarbejdernes fordel.

Det gælder blandt andet et forslag om en timebank eller en såkaldt fritvalgs-ordning. Blandt andet disse forslag var på dagsordenen, da formand for Dansk Socialrådgiverforenings Region Øst, Rasmus Balslev, på årets første sommerdag diskuterede udsigterne for OK18 med socialrådgiverne i Helsingør Kommunes Center for Job og Uddannelse.

Den reelle arbejdstid er allerede over 37 timer

Helsingør-socialrådgiverne kan sagtens se muligheder i Dansk Socialrådgiverforenings ide med en timebank, hvor de kan spare arbejdstimer op over et arbejdsliv, som blandt andet kan bruges på nedsat arbejdstid senere i livet.

Men på klubmødet er der ikke mange, der har lyst til at arbejde mere end de gør i øjeblikket.

Det viser sig dog hurtigt, at mange af de fremmødte socialrådgivere allerede nu arbejder mere end 37 timer om ugen:

– Jeg kan godt føle mig helt flov, når jeg viser ledelsen mit fleksoverskud. Fleksordningen slører, hvor meget, vi arbejder over,” lyder det blandt andet fra Lisbeth Blom.

Weekendarbejde flekses bort

Det synspunkt vækker genklang hos kollegerne. Den efterfølgende diskussion viser, at godt halvdelen af deltagerne tager arbejdsopgaver med hjem og laver dem om aftenen. Omkring en tredjedel af dem arbejder af og til i weekenderne.

– Hvordan afregner I det overarbejde, spørger DS-konsulenten Per Valkki, der også har taget turen til Helsingør.

– Én til én, via fleks-ordningen, bliver der enstemmigt svaret.

Per Valkki kigger rundt på forsamlingen.

– I socialrådgivere er nødt til at diskutere mere jer selv, om det er rimeligt, at ledelsen ved, at de ikke behøver at tilføre ressourcer til eksempelvis løntillæg, fordi deres ansvarlige medarbejdere ordner de ekstra opgaver om aftenen uden at kræve overarbejdsbetaling,” siger han.

Fleksibilitet skal også gavne socialrådgiverne

Flere af deltagerne påpeger, at der er en række arbejdsopgaver, som det kan give god mening at løse i hjemmets trygge rammer:

– Det er jo ikke sådan, at min chef pålægger mig at arbejde om aftenen, siger socialrådgiver Ayse Gül blandt andet.

Flere af kollegerne nikker.

– Nej, men det, at vi tager arbejdsopgaver med hjem til om aftenen, kan jo være et symptom på, at vi ikke kan nå arbejdsopgaverne inden for normal arbejdstid, lyder det fra TR-suppleanten, Jacob Krog.

Dansk Socialrådgiverforenings afsøgning af nye modeller for arbejdstid bunder netop i, at socialrådgiverne allerede strækker sig langt for at levere den fleksibilitet, arbejdsgiverne efterspørger.

Derfor bør socialrådgiverne også selv få gavn af fleksibiliteten, understreger regionsformand Rasmus Balslev.