Nyt angreb på den betalte spisepause
Ved OK18 fik statens ansatte innovationsministerens underskrift på, at den betalte spisepause er en overenskomstmæssig rettighed. Nu vil Moderniseringsstyrelsen og Sophie Løhde ikke leve op til aftalen.
Som du måske allerede har hørt, så oplever vi nu et nyt angreb på den betalte spisepause fra Moderniseringsstyrelsen. Ifølge vores medlemssystem rammer det ikke nogen DS-medlemmer. Men vi vil alligevel gerne orientere dig om, hvad der foregår, fordi det er meget principielt.
Kort fortalt siger Moderniseringsstyrelsen, at cirka en procent af medarbejderne på statens arbejdspladser alligevel ikke har opnået ret til spisepausen. Det handler om cirka 1150 ansatte på seks skoler: HC Ørsted Gymnasium, Grindsted Erhvervsskole, Århus private Gymnasium, AMU Vest, Roskilde Tekniske Skole og TEC. Det kan vi ikke leve med, og derfor planlægger CFU nu at føre en sag mod Moderniseringsstyrelsen.
– Moderniseringsstyrelsen er igen ude i et angreb på ansattes overenskomstsikrede rettigheder. Jeg er forbløffet over, at OK18-aftalen ikke respekteres. Moderniseringsstyrelsens fremstød mod retten til betalt spisepause på statslige arbejdspladser skal stoppes med det samme. Medarbejderne skal kunne stole på, at innovationsministerens underskrift betyder noget, og at en aftale er en aftale, siger Flemming Vinther, formand for CFU og chefforhandler for statens ansatte under OK18.
Det, der blev aftalt ved OK18, var, at den betalte spisepause er en del af overenskomstaftalen. Så hvis du også tidligere har haft en praksis eller en ret til spisepause, hvor du stod til rådighed, og det blev registreret som arbejdstid, så har du det også i dag. Det var lige præcis dette forhold, som skulle ekspliciteres i overenskomstaftalerne, så der ikke var tvivl om, at spisepausen var en del af overenskomsten.
Hvis du mod forventning oplever noget andet på din arbejdsplads, så vil vi bede dig om tage fat i din tillidsrepræsentant eller konsulenterne i DS’ sekretariat.