Ny – gratis – håndbog om seksuelt krænkede børn

Hvert tiende barn i Danmark oplever seksuelle krænkelser, men kun en ud af fem krænkede børn fortæller det til nogen og får hjælp. En ny - og gratis - håndbog sætter fokus på, hvordan man hjælper et barn med at fortælle om sin ”hemmelighed”.

Hvad gør man, hvis man har mistanke om, at et barn bliver krænket? Spørger man barnet direkte, eller er det bedre at stille bløde, indirekte spørgsmål? Og hvad gør man, hvis barnet benægter alt, og man stadig har en mistanke?

Der kan være mange forskellige grunde til, at seksuelt krænkede børn ikke fortæller om overgrebene. Den nye håndbog ”Jeg ville have sagt det, hvis…” skal hjælpe fagpersoner og andre voksne med at få børn til at fortælle, hvis nogen har krænket dem. Der er eksempler på situationer, hvor børn og unge lukker op og fortæller om krænkelserne. Det pointeres, at børn og unge er mere tilbøjelige til at fortælle om krænkelserne, hvis der er en anledning til at fortælle, en hensigt med at fortælle og en forbindelse til det, der tales om.

Alvorlige senfølger

Det er Huset Zornig, der står bag udgivelsen, og baggrunden for håndbogen er Huset Zornigs projekt ”Seksuelt krænkede børn”, som afdækker livsforløbet for 35 tidligere seksuelt krænkede børn. Fælles for dem er, at de stort set alle døjer med alvorlige senfølger som ensomhed, selvmordstanker og psykiske lidelser. Kun 14 af dem er i dag i arbejde.

15 af børnene valgte ikke at fortælle om overgrebene, mens de stod på. Tavsheden skyldtes blandt andet mangel på viden om rettigheder til egen krop, frygt for konsekvenserne, og at emnet er stærkt tabuiseret.

DS: Vigtig bog

Både Dansk Socialrådgiverforening og Red Barnet anbefaler bogen. I introduktionen til bogen skriver Dansk Socialrådgiverforenings næstformand, Niels Christian Barkholt, blandt andet:

”Bogen formidler et samlet perspektiv på, hvordan man som fagprofessionel skal kunne arbejde i det felt, der handler om mistrivsel og seksuelle overgreb. Det er et perspektiv, man skal have med sig i bagagen, og som udstyrer én med viden om, hvad man skal være særligt opmærksom på, og hvordan man skal gå frem.”

Og psykolog i Red Barnet, Kuno Sørensen, skriver:
”Vigtigst af alt er bogen en opfordring til, at voksne på en indfølende og respektfuld måde skal turde „lægge svesken på disken“ overfor barnet, hvis de har en mistanke om, at der foregår seksuelle overgreb, i stedet for at „gå som katten om den varme grød“. Det, man ikke spørger om, får man heller ikke svar på.”